Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å prøve rus en gang?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Uhm... Hei, jeg er litt nysgjerri på det med og være i en rusa tillstand, hvordan føles det sånn egentlig ut? Jeg har aldri drukket, jo faktisk en gang men jeg var ganske så ung og husker kanskje det ikke.. vell, jeg var 1-2 år kanskje bare så, men jeg kunne jo ikke akkurat vite hva det der var for noe. Men er det farlig og prøve det bare en gang?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du spør hvordan det føles å være rusa. Det varierer veldig fra rusmiddel til rusmiddel. Hvis du vil lese om de ulike rusmidlene, anbefaler vi deg våre sider Fakta om rusmidler.

Det er ikke farlig i seg selv å prøve alkohol én gang. Inntak av alkohol gjør deg utsatt for andre typer skader. Statistikk viser at i de nordiske landene er 70-80 prosent av de som er innblandet i voldsepisoder påvirket av alkohol. I helgene er nesten alle som kommer med skader på legevakten i Oslo alkoholpåvirket. I tillegg til voldsutøvelse, er noe av dette relatert til nedsatt koordineringsevne og balanse, som gjør deg utsatt for fall og ulykker.

Alkohol kan kalles voldtektsdopet fremfor noe – 2 av 3 kvinner som ble voldtatt i Oslo i 2010 hadde drukket alkohol da de ble voldtatt. Du er også et enklere ransoffer; gutter bør altså heller ikke gå alene hjem.

 

Alkohol er det vanligste rusmiddelet i vår kultur, men alkohol kan være skadelig for mange av kroppens organer og kan føre til avhengighet. Alkoholens generelle virkninger gir bl.a. følgende symptomer:

 • Hever stemningsleiet
 • Reduserer konsentrasjonsevnen 
 • Hemmer korttidshukommelsen 
 • Nedsetter evnen til læring 
 • Sløver den kritiske sansen
 • Øker impulsivitet og aggressivitet

Virkningen endrer seg med alkoholkonsentrasjonen i blodet, og det er her store individuelle forskjeller. Som tommelfingerregel gjelder:

 • Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket. 
 • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig. 
 • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm. 
 • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille. 
 • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Hvor lenge rusen varer, hvilke forventninger en har til rusen og om en er vant til å drikke, vil påvirke reaksjonene. Hvis en rus varer lenger enn noen timer, kan man utvikle toleranse slik at man ikke føler seg så påvirket selv om promillen er høy. I tillegg er det store variasjoner fra person til person. En og samme person kan også oppleve stor variasjon fra gang til gang, avhengig av andre fysiske og psykiske faktorer. Noen blir aggressive, voldelige og selvdestruktive under alkoholpåvirkning.Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol