Hopp til hovedinnholdet

rulle med russen, aldersgrense? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er noe nye regler i år når det kommer til rulling og mindreårige? Er det ulovlig, og hva kan isåfall politiet gjøre når de kommer? Og hva vil du anbefale meg å gjøre om politiet kommer og snakker med meg og vennene mine? Skjønner jo selvsagt at de kan føre oss bort om vi er tydelig beruset, men kan det at mindreårige ruller med russen ha noe konsekvens om du møter på politi? Både for oss mindreårig og for russen som eier bussen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke kommet noen nye regler knyttet til dette. Utgangspunktet er at det ikke finnes noen aldersgrense for å rulle med russen.

Det er imidlertid ulovlig å gi eller selge barn og unge under 18 år alkohol. Det har ofte vært saker hvor politet har stoppet russebusser med mange berusede under 18 år. I slike tilfeller kan politiet stoppe bussen/rullingen og sørge for at mindreårige sendes hjem. Les mer om dette i denne saken fra dagsavisen.

Dersom du og dine venner stoppes av politiet når dere ruller med russen anbefaler jeg dere å samarbeide med politiet, og gi politiet de opplysningene de ønsker. Det er straffbart ikke å oppgi identitetsopplysinger til politiet dersom dere blir bedt om det, altså navn, alder og bosted. 

Politiet kan som du sier be dere dra hjem dersom dere er beruset. Det er ikke et krav om at dere må være tydelig beruset. Politiet kan også be dere om å forlate bussen selv om dere ikke er beruset, feks. dersom det er alkohol i omløp på bussen og andre er beruset. 

Du kan ikke straffes for å være beruset eller for å rulle med russen. Dersom politiet er bekymret for deg eller vennene dine vil de som regel kontakte foreldrene deres. 

Hvis russen dere ruller med har gitt alkohol til mindreårige kan de straffes for dette. Bussen kan også bli nektet å kjøre videre dersom passasjerene er så beruset at det er trafikkfarlig å la bussen kjøre (selv om sjåføren er edru). 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser