Hopp til hovedinnholdet

MÅ jeg bli svartruss?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Blir russ til neste år og har et par spørsmål. Kan eg bli rød eller blåruss eller MÅ jeg bli svartruss når jeg går yrkesfag(byggfag). Er det mulig å bli russ 2 ganger siden jeg skal gå et år påbygning og? Kan jeg da bli noe blandingsruss(rød og svart)? Og til slutt: Kan jeg registrere meg på russ.no vis jeg blir russ til neste år? På forhånd takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Du kan formelt sett bare være russ én gang. Noen feirer litt med et annet avgangskull også når de ikke er russ selv (snylteruss), men du får altså ikke utstedt russelappen og liknende mer en én gang.

 

Som elev på et yrkesfaglig utdanningsprogram kan du bli russ etter Vg2, eller du kan vente til etter fullført læretid hvis du heller vil det. Det viktigste er at du står oppført på skolens liste over avgangselever det året du vil være russ. Sjekk derfor dette med skolen når det nærmer seg, og spør om å bli oppført på listen over avgangselever det året du vil feire russetid. Dersom du er usikker på noe underveis, ta gjerne kontakt med for eksempel Russens servicetelefon

 

De som feirer russetid velger helt selv hvilken farge de vil bestille på russeklærne, uansett hvilken linje de har gått. Ofte er det lurt å snakke litt med andre i klassen din om hvilken farge de tenker å velge. Dette slik at dere samkjører. Mange som har gått yrkesfag velger å være svartruss, men dette er altså ikke noe krav. Du kan bestille den fargen på klærne som du selv ønsker. Les om hvilke russefarger som er vanlige å velge på forskjellige linjer i artikkelen under dette svaret.

 

Slik jeg forstår det som står på russ.no, så kan du fint registrere deg der allerede nå.

 

Lykke til videre!

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid