Hopp til hovedinnholdet

Jeg har i det siste ikke hatt lyst på mat og bare spist middag. Jeg aner ikke hva som skjer og er redd for å få spiseforstyrrelser. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Nå i det siste så har jeg ikke hatt lyst på mat om morran eller resten av dagen, og jeg spiser bare middag... Jeg aaner ikke hva som skjer... For vær gang jeg prøver å spise om morran ender det med at jeg sitter i soffan uten mat. Jeg ELSKER mat... Men får det ikke i meg lengre om morran eller om kvelden... Det eneste jeg kan få i meg er drikke som ikke metter... Jeg er veeeldig redd for at jeh skal få spiseforstyrrelser... Og jeg satte denne i selvtillitt fordi dere ikke hadde en kategori om spiseforstyrrelser... Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss, det er jeg glad for!


Du skriver at du er redd for å få spiseforstyrrelse og at du ikke har lyst på mat annet enn til middag. Du skriver at du elsker mat. Jeg kan forstå at du blir redd for at du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse og at det er vanskelig for deg nå. 

Det kan være flere grunner til at du opplever å ikke ha matlyst den siste tiden. Noen kan få dårlig matlyst og spise veldig lite når man stresser eller er bekymret. Kanskje føler du stress over eksamen og skolearbeid nå på slutten av skoleåret? Andre kan få dårlig matlyst hvis det er veldig varmt. Det er lurt å prøve å spise til faste tider selvom man ikke opplever å være sulten.  Kanskje kan du snakke med foreldrene dine om det, og fortelle at du er redd når du opplever å ikke ha lyst på mat? 

Det er viktig at du snakker med noen. Å gå dager med lite mat gjør også at man blir sliten og mangler energi til å gjøre det man skal i løpet av en dag. Derfor er det fint å kunne snakke med noen for å finne mer ut av problemet. Du kan snakke med helsesøster på skolen. Fortell at du er redd for å få en spiseforstyrrelse. Ofte hjelper det å dele vonde følelser med andre. En spiseforstyrrelse handler ofte om mer enn mat og vekt. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser.

 

Legger ved aktuelle artikler om temaet. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse