Hopp til hovedinnholdet

Jente (14) strever med dårlig selvtillit og har nå sluttet å spise. Hun vil ikke snakke med en voksen og vet ikke hvem hun skal si i fra til.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg har ganske dårlig selvtillit og jeg synes jeg er tjukk, men alle vennene mine sier jeg ikke er det. Jeg har sluttet å spise nå og det er bare en person som vet om dette, og hva som har skjedd. Jeg tørr ikke å ta kontakt med noen voksne og vet ikke hvem jeg skal si ifra til? Alt begynte med en forelskelse som endte ganske dårlig med at han jeg likte har blokkert meg på alle sosiale media uten grunn...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Ut i fra det du forteller forstår jeg at du er i en vanskelig periode i livet og har det tøft. Da er det veldig fint at du ønsker hjelp. Jeg synes også det er bra at du har snakke med en person om hvordan du har det og hva du strever med. Når vi har det vanskelig vil det ofte hjelpe å snakke med noen om det.

Jeg tenker at det er viktig at du snakker med en voksen om hvordan du har det. Jeg vet at det kan være vanskelig, men for at du skal få det bedre trenger du hjelp av noen med litt kunnskap om dette. Først tenker jeg at du bør snakke med foreldrene dine. Klarer du å fortelle mamma eller pappa om hvor tøft du har det nå? Foreldre har ofte opplevd mye selv i deres barne- og ungdomstid og har mange gode råd og gi. De vil også gjøre alt de kan for at barnet sitt skal ha det godt. Les artikkelen om å snakke med foreldre om vanskelige ting under svaret.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine, kan du også ta kontakt med helsesøster på skolen din. Hun har god kunnskap om barn og unge som ikke har det så bra og sliter med ulike ting. Helsesøster er god til å lytte og har taushetsplikt. Du kan også ta med deg en venn hvis du ønsker det.

Noen ganger er det vanskelig å sette ord på og forklare hvorfor man ikke har det så bra. Et godt råd er å printe ut dette spørsmålet og vise det. Her forklarer du godt hva du trenger hjelp til, men det er nødvendig med noen flere detaljer for å komme til bunns i problemet. Derfor er det fint å snakke direkte til helsesøster.

Helsesøster kan også hjelpe deg med å forbedre selvtilliten din. Men før du drar til henne, kan du lese artikkelen om selvtillit og selvfølelse under. Der vil du få noen gode råd for hva du selv kan gjøre: Stol på at du er bra nok, ikke sammenlikn deg selv med andre, men prøv å vær en bra utgave av deg selv og husk at du fortjener KJÆRLIGHET.

En øvelse du kan gjøre er å gi deg selv tre positive komplementer hver dag. Skriv de ned på et ark og når du har en dårlig dag les gjennom de gode ordene. Da tenker jeg at listen kan bli lang etter hvert. Det kan gjøre dagen din litt lysere.

Jeg legger ved flere artikler som kan være gode å lese.

 

Lykke til og ta vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse