Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er drittlei alt, jeg orker ikke skole, jeg orker ingenting lenger. Tips til hva jeg kan gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år, som har hatt angst og depresjon en god stund. Jeg sliter med dårlig selvbilde, selvtillit og jeg føler jeg aldri er bra nok for noen/noe. Vi har barnevern, bup og sånt innblandet, barnevernet er pga dårlig stemning hjemme, mens Bup er pga den psykiske helsa mi. I det siste, har jeg vært så langt nede, og jeg vil bare dø for å være ærlig. Jeg er drittlei alt, jeg orker ikke skole, jeg orker ingenting lenger. Tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du ville skrive inn til oss. Det høre sut som om du har det vondt nå for tiden, og det er jeg lei for å lese. Når man har det tungt og er langt nede, kan det være vanskelig å ha tro på at livet kan bli bedre.

Du skriver at du går i behandling på BUP for den psykiske helsen din og du strever med angst og depresjon. Du er også i kontakt med barnevernet da det er dårlig stemning hjemme hos deg. Du forteller også at du strever med dårlig selvbilde og selvtillit. Sånn som du føler det nå så orker du ingenting, du orker ikke skole, og du har tanker om at du vil dø. Det er ikke lett å ha det slik du har det nå.

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg at du snakker med behandleren din på BUP om hvordan du har det nå, og at du strever ekstra mye. Behandleren din kan hjelpe deg bedre dersom han eller hun vet mest mulig om hvordan du har det. Fortell om tankene du har om å dø, og at du ikke orker noen ting lengre. På denne måten kan dere jobbe sammen om hvordan du kan komme deg gjennom denne vonde perioden. Selvmordstanker er uttrykk for at man har det vanskelig, men at man ikke vet hvordan man skal komme seg gjennom det vanskelige. Dersom du tør å åpne for å snakke om dette med behandleren din, så fins det mye god hjelp å få. 

Jeg vil også anbefale deg å snakke med kontaktpersonen din i barnevernet. Kanskje kontaktpersonen din kan støtte deg i møte med skolen? Kanskje han eller hun kan hjelpe med deg med å snakke med skolen, slik at du får mulighet til å drøfte hvordan du kan fortsette skolearbeidet ditt? Du kan også selv ta kontakt med kontaktlæreren din, eventuelt en sosiallærer eller helsesøster på skolen og fortelle hvordan du har det med skolen for tiden. 

Jeg legger ved en video om selvmord og selvmordstanker som du kan se ved å trykke her. Jeg tror du kan ha nytte av å se denne videoen. Jeg legger også ved flere artikler som omhandler hvordan du kan jobbe med depresjon og kaotiske tanker, selvmordstanker, selvbilde og selvtillit, og motivasjon til skolearbeid. Jeg tror du kan ha god nytte av å lese disse artiklene.

Avslutningsvis vil jeg ønske deg lykke til videre. Jeg håper at du fortsetter å snakke med behandleren din og kontaktpersonen din i barnevernet, og forteller dem om hvordan du har det, slik at disse kan hjelpe deg på mest mulig vis.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser