Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

Hva skjer med meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg spiser ikke godteri mer. Jeg teller kalorier og tenker konstant på hva jeg har i meg. Drikker 3-4 l vann daglig. I starten av 2016 var jeg veldig overvektig, så jeg bestemte meg for å endre på det. Det starta som uskyldig trimming og jeg ville bare miste noen kilo, men... Siden ifjord har jeg gått ned 15 kilo, men føler bare at jeg kan gå ned enda mer i vekt. Jeg er en aktiv svømmer, trener 2x daglig (noen ganger 3). Jeg får en sinnsyk skyldfølelse hvis jeg hopper over en treningsøkt. Blir skikkelig deprimert. I sommer kastet jeg opp 2 ganger, fordi jeg hadde overspist. Prøver alltid å gå i klær som får meg til å se tynn ut, og sammenligner meg med andre. Familie og venner har begynt å påpeke på hvor nøye jeg er med mat. hva er det som skjer med meg?

Besvart 11.09.2017 17:12
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Jeg blir bekymret for deg! Det er viktig at du snakker med de voksne (mamma, pappa, tante/onkel, storesøster/bror) rundt deg og beskriver hvordan du har det med deg selv og fortell om tankene dine rundt kropp, trening og mat. 

Jeg synes også du skal turen innom helsesøster på skolen din og fortelle om hvor opptatt du er av kalorier og matinntak og den økte trangen til trening du har hatt i lengre tid. Det du er igang med kan være og/eller er i ferd med utvikle seg til å bli en spiseforstyrrelse. Det er alvorlig og kan være farlig for deg! Det finnes god hjelp å få og det beste for deg er om du søker hjelp nå!

Jeg har lagt ved flere artikler, som jeg anbefaler deg å lese og ta på alvor.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er iferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente som ser på grønnsak (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvordan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold