Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Eg er en jente på 13 år som ikkje har d bra. Eg vil bli bedre, hjelp meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei... Eg er en jente på 13 år som ikkje har d bra... Eg er hele tiden deprimert. Å eg vet grunnen til det. 1. Eg har det ikke så bra hjemme 2. Er ikke fornøyd med meg selv 3. Har blitt en del mobbet før, å før sånne flashbacks 4. Driver med selvskading 5. Har blitt utsatt for seksuelt overgrep... Eg er lei av å være depressiv hele tiden. Men vet ikke hvordan eg kan bli bedre. Har snakket med helsesøster om det. Men hun hjelper lite til... Har også en del selvmordstanker... eg vil bli bedre, hjelp meg

Besvart 10.12.2017 08:26
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres veldig vanskelig ut for deg. Du føler deg deprimert hele tiden og skriver her at du kjenner godt til hvorfor du har det slik. Du har blant annet flere uheldige opplevelser med deg og synes ikke hjelpen du får av helsesøster gir deg det du trenger nå.

Jeg blir bekymret for deg og tenker at du absolutt ikke skal være alene om å ha det så vanskelig som du har det nå. Jeg tenker det er viktig at du får hjelp fra voksne rundt deg og kanskje også profesjonell hjelp fra en du kan ha tillit til og føle deg trygg på.

Du skriver at du ikke har det så bra hjemme, men er det likevel noen der som du kan snakke med om hvor tøft det er for deg nå? Jeg tenker det vil være godt for deg, samtidig som den voksne kan hjelpe deg til eksempelvis å ta kontakt med kommunen for å få litt hjelp der. Flere kommuner i Norge har et lavterskel tilbud innen psykisk helse, der foreldrene dine kan ta kontakt og be om samtaler hos psykolog eller annet helsepersonell. Ventetiden er som regel ikke særlig lang. Sjekk nettsiden til kommunen din om det finnes et slikt tilbud der du bor.

Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom og snakke med eksempelvis helsesøster der. Der kan du få støttesamtaler over tid, og helsesøster kan også invitere foreldrene dine for en felles samtale - med eller uten deg til stede. 

Ved alvorlig bekymring for depresjonssymptomer, alvorlig selvskading og selvmordstanker er BUP rett sted å søke. Fastlegen, psykologer og Barneverntjenesten kan henvise til BUP for utredning og behandling. 

Husk at du alltids kan ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 eller bruke chattetjenesten www.korspaahalsen.no. Der jobber det gode voksne mennesker, som gjerne vil lytte og hjelpe deg!

Jeg har lagt ved flere artikler, som jeg ber deg om å ta en titt på. Det finnes flere gode råd der, som jeg synes du skal teste ut.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

BUP

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Selvskading (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep