Hopp til hovedinnholdet

Familien min er i mot hijab. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om dette går under emne, men jeg har en far og bror som er i mot hijab i Norge. Dette er noe jeg mener er greit ettersom det er deres religion og deres. De pleier alltid å vise fram når det er noen som går med hijab eller prøver å diskutere med meg, noe jeg ikke vil. Jeg vet ikke hva jeg skal si eller gjøre for å få dem til å stoppe siden jeg blir lei meg og føler meg dårlig med meg selv.

Besvart 16.05.2018 23:20
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Jeg skjønner godt at dette er vanskelig for deg. Det er religionsfrihet i Norge, og det betyr at man bestemmer selv hva man tror på, om man tror, og om man  vil gå med hodeplagg som hijab. Dette gjelder også ungdom. 
 
Det som er forbudt er å bruke tvang til å bestemme om noen skal gå med plagg eller ikke. 
 
Jeg har to tips til hva du kan si til faren og broren din. 
 
Det første er å si at det er religionsfrihet i Norge, og at det er forbudt å bruke tvang mot barna sine, fordi tvang er vold, og altså noe annet enn strenge grenser. 
 
Det andre er å fortelle at det å bruke hijab gjerne er et personlig valg som kun er mellom personen og Allah. Dette betyr at det bør bety noe mer enn at det er tradisjon å bruke hijab. Du kan si at du føler deg dårlig når du blir sammenlignet med andre, og at du er stolt av å bruke din hijab om du gjør det. Du kan gå til helsesøster og vise hva vi har skrevet, så kan hun hjelpe deg med å øve på hva du kan si om følelsene dine til pappa. 
 
Husk at det går helt fint å ta hijaben av og på underveis i livet, det er helt opp til deg og gjør deg ikke til noe mindre religiøs om det er viktig for deg. Du velger selv hva du tror på eller om du vil tro i det hele tatt. Det er din rett. 
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse