Hopp til hovedinnholdet

Jeg har så angst for å utvikle schizofreni.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med helse angst å har i lengre tid vært redd for å utvikle schizofreni, det tar så mye av dagen min. Det er mest ille når jeg våkner for når jeg egentlig har våknet å prøver å legge meg igjen kan jeg for eksempel «høre» familiemedlemmer si noe til meg i hodet. Bare masse tullete ord som sikkert ikke betyr noe engang. Husker dem vertfall ikke. Å jeg blir så redd når jeg «hører» det, men det er på en måte tanker som kommer uten at jeg vet om det, bare plutselig. Å det gjør meg veldig redd. Går til psykolog, men det er til lite hjelp. Jeg er virkelig så redd for at jeg holder på å bli gal/schizofren. Føler meg ikke normal i hodet. Jeg er på gråten nesten hver dag fordi dette skremmer meg veldig. En i familien sier det ikke kommer til å skje å at hun hadde sett tegn (hun har jobbet med dette) i mange år.. men likevel så hjelper ikke dette, tror fortsatt helt klart jeg er på vei til å bli schizofren. Men disse tankene som kommer ufrivillig hva er det? Jeg er veldiredd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hvor redd du er for å utvikle schizofreni. Jeg kan forstå at du er redd!

Vi har alle mange tusen tanker i hodet i løpet av en dag. Noen farer avgårde igjen uten at vi gir dem oppmerksomhet mens andre tanker fester seg og tar mye plass.

Vi har også alle stemmer i hodet. Vi kan ha en dialog med oss selv i mange situasjoner uten at det trenger å bety et noe er galt med oss av den grunn.

Du hører stemmer i hodet og dette plager deg. Samtidig så identifiserer du stemmene ved at du vet at det er familien sine stemmer.

Dersom du hadde hatt schizofreni så hadde du nok ikke fått dette helt til - da hadde du forholdt deg til stemmene som dine.

Jeg tror ikke du skal bekymre deg så mye for at du skal utvikle schizofreni. Jeg vil også anbefale deg å snakke med psykologen din om dette fordi det kan hjelpe deg til å forstå deg selv bedre. Hvorfor du ilegger disse tankene så mye betydning for eksempel.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg håper du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt og at du bekymrer deg mindre for at du blir gal - for det blir du ikke!

God klem til deg.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst