Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg tjukk, hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig mye med bra selvtillit. Jeg hter å gå i shortser fordi jeg føler låra mine ser så store ut noe jeg står å sitter. Jeg føler meg veldig tykk i alle klær nesten jeg føler at jeg er overvektig jeg er 1.73 cm høy 13 år og blir 14 og veier over 60kg! Jeg spiser ikke så mye jeg prøver å ikke spise fordi kanskje jeg da blir tynnere, har sagt ril mamma at jeg døler meg tykk men hun sier jeg ikke er det men det hjelper ikke. Hva bør jeg gjøre får å ikke ha dette problemet jeg tør nesten ikke gå ut bare fordi jeg føler meg feit! Hilsen jente 13 år

Besvart 10.08.2018 21:36
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er dessverre mange ungdommer som tenker at de er tjukke, men egentlig ikke er det. Du er i en alder hvor kroppen din endrer seg mye og det kan være litt vanskelig å akseptere. 

Det er helt vanlig at ungdom sammenligner seg med andre, for eksempel i klassen. Men det man skal være klar over da, er at alle kommer i puberteten til forskjellig tid, slik at det er ulikt hvor langt i utviklingen man har kommet. Det kan føre til store forskjeller både i vekt, høyde og utvikling av kropp.

Nå er det kanskje sånn at du har fått et veldig stort fokus på lårene dine og da er det ikke så lett å se resten av kroppen din og det som er positivt med deg. Stemmer det?  Når man først har funnet en ting man er misfornøyd med, er det veldig lett å være ekstra oppmerksom på akkurat det, og så kan det bli for mye. Akkurat som du skriver, du sliter med selvtillit og gå ut fordi du føler deg tykk. 

Det er mulig å øve seg slik at man kan få de negative tankene på avstand og heller fokusere på positive tanker, tanker som er bra for deg og gjør deg glad. Det er ikke så lett å gjøre dette helt alene, så jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Jeg tror det ville være veldig godt for deg.

Helsesøster kan også vurdere om det er sånn at du har litt for høy vekt og så gi deg gode råd til hvordan du kan endre det. Helsesøster kan mye om kosthold og aktivitet.

Snakk med helsesøster slik at du kan få det bedre!

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse