Hopp til hovedinnholdet

Jeg ruser meg for å føle meg bra. Men jeg blir deprimert etterpå.Hjelp!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er ofte sliten, pga tankene mine. har ingen jeg stoler nok på for å snakke med, og ingen vet dette så jeg bærer på det helt alene. Jeg liker å skade meg selv, uten å være deprimert eller trist. Dette kan være fra å skjære i huden, slå meg selv til jeg får blåmerker, dunke hodet i veggen til jeg blir hoven eller faktisk besvimer. Jeg tror jeg har sosial angst, fordi jeg blir nervøs for å møte folk, spesielt når det er snakk om mange. Jeg blir redd for å ikke ha noe å si eller ikke være bra nok. Jeg har alltid trukket meg unna, å snakket lite. Jeg liker å være alene. Jeg kan finne på å ta masse forskjellige tabeletter, eller sniffe det fordi jeg vil se om noe skjer. Jeg blir noen ganger paranoid, ser ting som ikke egentlig eksisterer. Det eneste jeg elsker er rus. Det får meg til å glemme, å føle meg bra en periode. Dette kan være alkohol, hasj eller ritalin. Jeg har ikke adhd, men elsker å sniffe ritalin fordi jeg blir glad av det og får mye energi. Men blir deprimert etterpå. Hjelp

Besvart 10.01.2019 07:22
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og om alt du bærer på inni deg! Vi forstår at du trenger hjelp og synes det er så modig av deg og fortelle til oss hva du strever med.

Slik vi forstår det du skriver om så er det flere ting du strever med. Det ene er at du selvskader deg og dette er noe du liker, du tror du har sosial angst og du ruser deg.

Det å selvskade er det mange som gjør. Ofte så er det en måte og håndtere vanskelige tanker og følelser på. Når man skader seg så skiller kroppen ut sitt eget smertestillende hormon som gjør at man føler lettelse og velbehag. Det indre som gjør vondt kjennes litt bedre ut og mange føler de får en "pause". Det som er dumt er at denne effekten er kortvarig og trangen til å skade seg kommer tilbake. 

Dette kan forklare noe av det du kjenner på når du skader deg. Samtidig så syns vi det du forteller også kan minne om en destruktiv adferd - altså noe du gjør for å plage deg selv. Det kan også gi en følelse av velbehag og nytelse. Man kan bruke selvskading som en metode av ulike årsaker men i flere tilfeller er det et uttrykk for sinne og kanskje fordi man er misfornøyd med seg selv.

Det høres ut som du også har utfordringer når du er sammen med andre. Dette er noe flere strever med og det er ikke uvanlig. Dersom det blir slik at du unngår situasjoner fordi det gir ubehag så blir det derimot et problem som vi anbefale deg å gjøre noe med.

Angst er ikke farlig -men det er veldig ubehagelig. Man får ofte et økt fokus på seg selv og kan bli selvkritisk og altfor opptatt av hva andre mener om en. Dette gjør at mange unngår sosiale situasjoner fordi det blir så slitsomt.

Når det gjelder rus, så er det beste rådet vårt å snakke med noen om det du strever med. Du bærer på mye og du har ingen å snakke med. Slik trenger det ikke være! Vi vet at det å snakke med noen kan gjøre at man føler seg mindre alene. 

Det finnes god hjelp å få for angst, selvskading og rusproblematikk, og vi anbefaler deg å oppsøke hjelp hos eksempelvis helsesykepleier på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. De kan hjelpe deg og sammen kan dere jobbe med ulike hjelpeteknikker som kan dempe angstsymptomene som du kjenner på. De vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra kommunepsykolog eller fra BUP. 

Vi har lagt ved legger flere artikler til deg som vi tror kan være nyttige for deg å lese. Vi ber deg følge rådene der. 

Ta godt vare på deg selv! Vi ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier og psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler