Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg holder på og bli gal!

Jente 20 år
 

Spørsmål

For noen år siden røyket jeg en en del i løpet av en periode på ett år. Det var mye greier som skjedde, som resulterte i en såkalt «vegg» der panikkangst traff meg som fullt og månedene etter var utfordrende med depresjon, angst og ekstrem hypokonderi. Uansett, på dette tidspunkt, spesielt hvis jeg føler meg deprimert/nedfor/; så får jeg en helt rar eksistensiell følelse og kan sitte vedsiden av ett menneske og syns det er ubehagelig at vi er som vi er, alt går ned i minste detalj, hvordan jorden snurrer rundt til hvordan mennesker fungerer. Det er vanskelig å sette ord på det, jeg fungerer ellers helt greit i hverdagen - men dog med fornemmelse at vi er rare, alle sammen, inkludert meg selv. Føles ut som jeg har våknet fra tåka og forstår mer enn hva jeg burde. Vet ikke om dette er ett resultat at jeg spekulerer og tenker for mye, eller at jeg røyket hasj en periode for 3-4 år siden. Jeg føler jeg kommer til å bli gal, kommer ingen vei med helsevesen her.

Besvart 18.01.2019 20:38
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du er bekymret for det som skjer med deg og det fint at du spør om råd.

Det høres ut som det du opplever har en eksistensiell undertone.  Du føler det kommer slike tanker når du føler deg nedstemt. Jeg tror de fleste mennesker går gjennom en slik fase i livet hvor de blir opptatt av de "store" spørsmålene.

Jeg vil råde deg til å snakke med noen om hvordan du har det. Ved å få hjelp til å sortere i tanker og følelser så vil det nok bli klarere for deg hva dette handler om og hvorfor det er slik.

Du lurer på om dette kan ha en sammenheng med at du røyket hasj for noen år tilbake. Jeg tror heller dette kommer av at du tenker mye og er nysgjerrig på de store temaene.

Det finnes helsesykepleier på skoler og på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig der du bor så anbefaler jeg deg å snakke med fastlegen din og få hjelp til og vurdere om du kunne hatt nytte av å snakke med psykolog.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst