Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli tryggere sosialt og ikke være så klein?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei, eg er sinnsykt fortvila og deppa, fordi eg føler eg kaster bort ungdommstiden min, og at eg ikkje er noe sosial eller har noen sosiale egenskaper. Eg har problemer med å være sosial, og eg blir så fortvila. (når eg var unge var eg veldig sosial, helt til 11 års alderen, da flytta vi til ett nytt sted hvor eg begynte å spille mye og sitten inne osv). eg vet ikkje hva eg skal gjøre. liksom eg blir ikkje utestengt. men eg har bare så liten sjølvtillit trur eg. liksom mange i klassen henger sammen i grupper av venner, og mange løpet av årene har tatt kontakt og spurt om eg ville blimed ut osv, og noen ganger orker eg ikkje, men andre ganger blir eg med men eg er så klein, og vet aldri hva eg skal snakke om. eg føler alle har hatt problemer en eller anna gang, men nå på vg2, har liksom alle lært desse sosialkunskapene men eg har ikkje. eg vil veldig bli mer sosial og ikkje vere klein og få mere venner. eg har heller aldri hatt kjæreste. er det noe galt med meg? og kan eg skfite dette?

Besvart 13.05.2019 09:58
 

Svar
Hei gutt 17 år!

Ja, dette kan du få til og jeg vet at det er mulighet for deg å få det bedre.

Det er faktisk mange som opplever å være kleine når de er sosiale. Noen kan tenke mye på det de har sagt og føle seg dumme etterpå, eller de opplever slik du gjør å ikke ha god nok selvtillit.  

  • Dersom du tenker mye på det du gjør galt vil det faktisk være med på å forsterke de vonde tankene du har om deg selv. Dersom du hele tiden føler deg klein og ikke får det til og samtidig sier dette til deg selv blir ingen ting bedre. 

Derfor kan du forsøke å tenke igjennom hva som er bra med deg. Hva er du god til? Er det noe du får ros eller skryt for? Hva drømmer du om? Når har du det bra? 

Forsøk gjerne å tenke mer på dette. Da vil du få flere tanker som gjør deg godt og det kan også hjelpe på selvtilliten og selvfølelsen din. 

Forsøk også å være med når du bli invitert. Det er faktisk veldig viktig at du prøver, da kan du oppleve at det er gode situasjoner hvor du ikke opplever deg klein eller annerledes. 

Om du opplever at det blir flaut og rart så aksepter det. Si gjerne til deg selv at "det er helt ok å være klein". Ingen tar skade av det og kanskje er det bare en del av deg. Husk at du vil takle sosiale situasjoner bedre og bedre så lenge du velger å være sosial. 

Det er akkurat som å trene på fotball. For å bli god må du øve. Noen har behov for å øve mer, kanskje det gjelder deg?

Noen ganger kan det hjelpe å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det hjelper faktisk å lufte tankene og få støtte av noen som lytter til deg. 

Det er også helt normalt å ikke ha hatt kjæreste når man er 17 år. Det betyr ikke at det er noe galt med deg. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse