Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke så bra med meg selv for tiden, har dårlig selvtillit, råd?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har det ikke så veldig bra med meg selv om dagen. Jeg sliter mye med selvtilliten. Jeg er ganske tynn, men jeg har ikke mye former og sliter litt med at jeg føler meg tjukk selvom jeg vet at jeg ikke er det. Jeg spiser helt normalt. På skolen så er jeg veldig flink, men så fort jeg ikke får 6 på en prøve får jeg dårlig selvtillit og føler meg dårlig, og at jeg ikke før til ting. Jeg kan ikke snakke med det til vennene mine siden de blir bare sure når jeg sier noe på karakterene mine, men jeg sliter faktisk skikkelig med det. I deg siste har jeg også vært ganske lei meg og litt irritert på folk. Og en av mine beste venner har sluttet å invitere meg på ting. Jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre, fordi jeg føler meg heller ikke pen og bra nok. Det eneste jeg hadde trengt er at vennene mine hadde sagt til meg innimellom at jeg var fin, men det gjør de ikke. Og jeg vet hvordan jeg har det selv så jeg passer på å fortelle dem at de r nydelige hele tiden.

Besvart 13.05.2019 19:21
 

Svar
Hei jente 16 år.

Jeg forstår at du er lei og føler på en irritasjon om du har alle disse tankene om at du ikke er bra nok, er tjukk, ikke får ting til og er pen nok. Slike tanker som du beskriver er både urettferdige og vonde og gi deg naturlig nok dårlig selvtillit. Og om du har forventninger og ønsker om at dine venner skal si at du er fin, forstår jeg at du blir skuffet og lei deg.

Husk at du er mer enn god nok som den flotte og unike jenta du er. Bli din egen beste venn og støttespiller. Livet går opp og ned, da er det viktig å lære seg at en kan ikke alltid være på topp. Samtidig er det viktig å finne måter å trøste seg selv når livet føles vanskelig. 

Forsøk å bli din egen beste venn. Legg merke til når du kommer med slike kritiske beskrivelser som du gjør her og stopp deg selv i å bruke tid på disse tankene.

Slutt å kritiser deg selv og vær mer opptatt av det du faktisk får til og det du er fornøyd med. Vær like god mot deg selv som du er mot andre, det fortjener du. Derfor synes jeg du skal fortelle deg selv at du er fin og ikke ha forventninger om at andre skal gjøre det. Det viktigste er nemlig at du tenker at du er fin nok.

Og snakk med noen om hvordan du opplever deg selv og situasjonen for tiden. Da kan helsesykepleier på skolen være en du kan snakke med. Her kan du få gode råd om hva du kan si til deg selv når de urettferdige og kritiske tankene dukker opp. Det hjelper nemlig å snakke med noen når livet føles vanskelig og en overmannes av vonde og urettferdige tanker.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse