Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min blir utsatt for rasisme

Jente 16 år
 

Spørsmål

Dette handler ikke om meg. Kjæresten min blir utsatt for mye rasisme og rasistiske 'vitser' fra vennene sine. Når jeg spurte om det sa han at han hadde blitt mobbet for det hele livet, og når han begynte på VGS sluttet han bare å bry seg og har hatt det bedre. Når jeg er med han og vennene går det ikke mer en noen minutter før det er en annen rasistisk kommentar fra en av dem. Han trener for å få et bedre selvbildet av usteende, og for å bli sterkere så han kan forsvare seg selv. Han har blitt mobba physisk og mentalt, og føler trangen til å bli bedre. Han får en merkelig stillhet over seg når noen er rasistiske,(en helt forstålig reaksjon)men sier at han ikke bryr seg.Jeg ser det gjør det. Jeg ser det på hele han. Moren hans er fra Peru, og derfor er han den eneste som ikke er helt nordisk. Jeg er ganske sikker på at hver gang de kommer med en slik kommentar føler han seg utenfor gjengen, og jeg får intrykk av at de dytter han vekk, og setter han i en bås, og gjør narr av det.Hjelp...

Besvart 12.06.2019 13:21
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er vondt å bli utsatt for rasisme, og det er vondt å se at noen man er glad i blir utsatt for det. Hvis det er vennene til kjæresten din som utsetter ham for dette har jeg lyst til å si at han bør skaffe seg bedre venner. Hvis dette er en situasjon som har vært vedvarende siden barndommen spørs det vel om det noen gang kommer til å bli bedre.

Nå kan det jo hende at noen av vennene til kjæresten din ikke skjønner hvor mye det går inn på ham. Det kan være vanskelig å skjønne hvordan identitetbasert mobbing går inn på folk når man ikke er utsatt for det selv. Er det en eller flere av dem du kjenner godt nok til at du kan alliere deg med dem? Hvis du kan snakke fortrolig med en av dem (som eventuelt kan snakke med de andre) kan det være en mulig måte å få sagt fra på en ordentlig måte på, og uten at det føles som om du går bak ryggen på kjæresten din. Du kan jo også si fra på egne vegne at du synes det er ubehagelig med rasistiske uttalelser. Det er i alle fall sikkert at det ikke bør fortsette sånn som det er nå. 

En annen sak er jo at det faktisk kan være ulovlig. Rasistiske uttalelser kan gå inn under definisjonen av hatkriminalitet. Det kan du lese mer om her.

Håper dette løser seg på en god måte. Lykke til både til deg og til kjæresten din.

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse