Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater meg selv og kroppen min.

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg hater meg selv og kroppen min. I så stor grad at jeg har fått selvmord tanker. Og tanker om at ingen liker meg og jeg bare er ekkel å stygg. Jeg har ikke fortalt det til noen. Jeg har hatet meg selv siden fjerde klasse. Jeg vil ikke være med på noen bilder fordi jeg ikke vil se tilbake på dem og tenke på hvor stygg jeg er. Og jeg kan ikke få forbi et speil uten å bli skuffet over hvor feit jeg er. Det føles ut som om det bare ville vært lettere om jeg forsvant fra denne verden. Noen ganger skulle jeg ønske jeg aldri ble født og jeg burde henge meg selv.

Besvart 11.08.2019 13:08
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss og forteller hvordan du har det. Jeg syns du er som modig som kan fortelle til oss hvordan du har det! Jeg forstår at du har tanker som forteller deg negative ting til deg.

Du er nå i en alder hvor du blir mer bevisst på hvem du er. Du skal gjennom en fase i livet hvor det skjer mye inni deg men også rundt deg. Du skal finne din identitet og din plass. Det kan være veldig krevende for de fleste.

Når man begynner å bli kritisk til seg selv så forteller man på en måte tankene dette. Tankene vokser og tilslutt så blir det nærmest en sannhet og det blir vanskelig å tro på noe annet enn det tankene sier.

Du sier at du aldri har snakket med noen om tankene dine. Kanskje du skal gjøre det? Kanskje du vil finne ut at du slettes ikke er ekkel og stygg? Kanskje du kan finne ut at det er mange som liker deg? Tankene behøver ikke si deg det som er sant - men tankene sier deg det du sier til dem.

Et godt råd til deg er å forsøke og finne noe positivt du kan si til deg selv. Noe du er fornøyd med men som kanskje er litt vanskelig å si. Øv det på dette noen ganger.

Jeg vil også råde deg til å snakke med noen om det du sier til oss. Det kan være foreldrene dine, venner eller andre du har rundt deg. Ved å snakke om det så vil du erfare at noen kan kjenne seg igjen i hvordan du har det. Da vil du føle deg mindre alene.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din når den starter opp igjen. Du trenger ikke ha det så vondt og du trenger ikke dø! Det finnes hjelp å få -heldigvis.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til nytte for deg å lese.

Ønsker deg alt godt. Du er helt super:-)

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse