Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg gjøre for å bli tryggere på meg selv?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det meste jeg trenger egentlig. Fin familie, venner, skoleplass, jobb, billappen, inntekt osv. Likevel føler jeg at jeg har dårlig selvfølelse og selvtillit. Merker likevel at jeg hat vokst positivt dette året. Jeg hadde en kjæreste som valgte å dra tidligere i år. Når jeg ser på det nå, så var det kanskje like greit. Vi hadde fine stunder. Men jeg merket at jeg var mer nervøs på ting jeg ikke pleide å være. Familien hannes var helt ulik min og jeg fikk bokstavelig talt feber av æ være hos han i en uke og smerter i nakken sia jeg var stresset hele tiden. Mora klaget på at jeg var sjenert, noe som ikke gjorde det bedre. Jeg ser i ettertid at forholdet ikke var helt bra for min psykiske helse da han selv slet litt og ble litt "overført" til meg. Så, jeg skal fokusere på megselv og ønsker å forbedre min selvtillit og selvfølelse kort sagt. Den er blitt bedre, men vil øve mer. Har dere tips? Og tips til å være mer trygg på seg selv? Ikke så nervøs osv? Alt fra tips til taktikk

Besvart 13.08.2019 20:52
 

Svar
Hei!

Du er flink til å beskrive hvordan du opplever deg selv. Det er en styrke og faktisk noe som kan hjelpe deg til å bli tryggere på deg selv. 

Først og fremst er det veldig vanlig å kjenne på en usikkerhet og nervøsitet med tanke på egen selvfølelse. 

Her kommer noen tips og råd til hva du kan gjøre: 

  • Snakk med noen du stoler på om hva du opplever. Da setter du ord på tankene dine og det er lettere å "rydde" i hodet samtidig som du blir forstått og kan lufte dine tanker. 
  • Det vil hjelpe deg å faktisk si til deg selv at "nå sier jeg stygge ting til meg selv" eller "nå er de vonde tankene der". Da blir du bevisst hva du tenker og dette er en god start på å endre opplevelsen av seg selv. 
  • Øv deg på å si en liten positiv ting om deg selv eller noe i livet ditt. Jeg tror allerede du er god til dette, men forsøk å rette det mot hva som er bra med deg. Hva er det du er god til? Får du ros og skryt for noe? Forsøk å tenke på de gangene du har likt deg selv. Da er det lettere for at tankene om deg selv kan "snu" og du tørr og tro på deg selv. 
  • Du kan også lage små lapper til deg selv som du tar frem når du opplever at tankene blir vonde og du snakker stygt til deg selv. På lappen kan det stå fine ord om deg selv eller livet ditt. Da må du "øve" deg på å tenke finere om deg selv. Lappen blir en påminnelse. 
  • Det kan også hjelpe deg å gjøre noe du liker. Når vi gjør noe vi liker kan du få en "pustepause" fra deg selv. 
  •  Forsøk å "glemme deg selv" en liten stund. Gjør noe fint for noen andre, eller hjelp noen du tenker kan trenge det. Forsøk å være interessert i andre, det er både fint og en god måte å få det bedre på selv. 

Håper noe av dette kan komme til nytte. 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse