Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke hvordan jeg skal klare å begynne å like meg selv igjen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som er veldig usikker på seg selv, jeg har veldig mye problemer med å stole på folk selv om jeg egentlig er som en åpen bok....dette kommer nok fra mye kommentarer fra andre om både hvor undervektig jeg har sett ut eller hvor lav jeg har vært for alderen. Dette førte til at jeg begynte å hate meg selv mer og mer. Jeg har problemer med å gå i t-skjorte for eksempel fordi jeg er redd for at folk vil stirre på blant annet armene mine av forskjellige grunner.. jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å begynne å like meg selv igjen, eller i alle fall få litt bedre selvtillit, det føles ut som om ingen forstår meg. Har snakket med helsesykepleier på skolen og nære venner om noen av mine personlige problemer men det virker ikke som om de forstår eller vet hvordan de skal hjelpe meg. Det er ikke likt meg i det hele tatt og spørre på en så «offentlig» side men det virker som om dette er siste løsning før jeg ber om profesjonell hjelp noe som sitter veldig langt inne.

Besvart 09.10.2019 18:36
 

Svar
Hei jente 15 år.

Det er så trist at du har fått kommentarer på veksten din. En kan ikke noe for hvordan en vokser. Det er arvelig bestemt. Hvis en har problemer med å spise, få i seg nok mat, er også dette noe en ikke kan noe for.

Men det at du ønsker å like deg selv slik du er, er et strålende utgangspunkt for å klare det, og det er så bra!

Mange som ikke vil gå med t-skjorte, vil ikke vise armene sine på grunn av de har skadet seg. Det kan ta litt tid før slike arr blekner. Andre igjen vil ikke vise at armene er tynne, og andre igjen vil ikke vise at de er tykke. Men vi er som vi er og vi har alle vår arv og historie med oss.

Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Begynn å se den fine jenta du er!

Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen.

Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 

Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede?

Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden.

Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet.

Hvis noen sier noe, kan du øve opp et forsvar, slik at kommentarene deres ikke sårer deg.

Du kan stoppe opp hvis noen sier noe. Du kan rette deg opp i ryggen og stå med bena litt fra hverandre med hele kroppen vendt mot den som sa noe. Da står du i en sterk fysisk posisjon. Så kan du se vedkomne inn i øynene med et fast og alvorlig blikk. Dette viser mental styrke. Så kan du svare at den/personen ikke har noe med deg og ditt utseende å gjøre, og at du ikke bryr deg med den og dens utseende. Da gir du på en måte kommentaren tilbake til den som sa den. Du beskytter deg selv.

Kan du snakke med helsesykepleier på nytt om dette? Kanskje kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet, svaret og artiklene her? Da kan dere gjennomgå dette sammen. Dere kan sette opp arbeidsmål, og du kan få "lekser", hva du skal jobbe med og øve på. Planlagt, målstyrt veiledning over en viss tid kan være veldig bra for deg. Når en får gode spørsmål og innspill blir en også bedre kjent med seg selv. Da er det også lettere å finne løsninger, og måter å håndtere tanker og følelser på.

Hvis du ikke vil det eller ikke orker, kan du snakke med personell på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Noen helsestasjoner for ungdom har personell som er utdannet på akkurat dette området. Mange fastleger er veldig dyktige på akkurat dette. Fastlegen kan også henvise deg til egnet personell. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde.

Snakk med helsepersonell så snart du kan.

Du er viktig og verdifull og du skal få gode dager!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse