Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig selvtillit og er ofte deprimert. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg heter Emma,14 år. Jeg føler meg deprimert neon ganger som jeg føler meg akk nå. Jeg føler meg helt tom å at ingenting er verdt noe å at ingen bryr seg. Jeg har alltid følt meg stygg å feit selvom flere har sagt jeg er fin å sånt. Jeg føler at jeg jobber bra på skolen men karakterene mine er firere og femmere, jeg blir så skuffa fordi jeg føler at alle andre får bedre en meg. Jeg sliter veldig med selvtillit å jeg bryr meg veldig om hva folk synes om meg selvom jeg sier det motsatte. Jeg snakker ned meg selv hverdag fordi jeg føler at jeg må gjøre det sånn at folk skjønner at jeg er klar over at jeg ikke er fin. Jeg ler ofte på skolen å er veldig glad å sånn men når jeg kommer hjem så kan jeg bli veldig lei meg å tenke på hvor deprimerende alt er. Jeg har søsken som har slitet med deprisjon å selvskader seg. Jeg har lyst å kutte meg selv å få arr også har jeg lyst på anoreksia fordi jeg føler meg feit å stygg. - Jente med dårlig selvtillit. året 2018 januar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Du føler deg noen ganger deprimert og har lav selvtillit. Du føler deg for tykk og kan tenke at du har lyst å selvskade eller utvikle anoreksi. Dette høres vondt ut. Så bra at du kan fortelle det til Ung.no slik at jeg kan komme med en kommentar. 

Mange ungdommer sliter med dårlig selvfølelse. De tror at de er mindre flinke, mindre pene og av og til mindre verdt enn andre. De blir lei seg og deprimerte, men gjør som du, ler og ser glade ut når de er sammen med andre. Da kan en føle seg veldig alene. 

Det at du har lyst til å kutte deg eller utvikle anoreksi tror jeg er et ønske om at noen ser hvordan du har det, at noen ser at du ikke har det så bra. Å selvskade eller utvikle en spiseforstyrrelse gjør dessverre bare selvfølelsen ennå skjørere. Men heldigvis finnes det andre måter å få mer tro på seg selv på. Ofte hjelper det å snakke med noen. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med mor eller far. Fortell de hvordan du har det slik at de vet at under den glade fasaden er du ofte trist og lei deg. Hvis du ikke ønsker å snakke med dem kan du kontakte helsesøster eller sosiallærer på skolen. Det går også an å oppsøke Helsestasjonen for ungdom. Fortell åpent om deg selv og hvor negativt du tenker om deg selv. Sammen kan dere fine ut av hva som skal til for at selvbilde gradvis kan bli litt bedre. 

Jeg sender med to artikler. Håper de kan være til hjelp.

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse