Hopp til hovedinnholdet

Kan det være skadelig å ha sex når man er under 16 år gammel?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år, og jeg føler at jeg er klar for å ha sex, men jeg lurer på om det kan være skadelig å ha sex når man er under 16 år gammel. Jeg er også redd for at jeg skal begynne å blø hvis jeg har sex for første gang.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 13 år.

Takk for at du skrev til ung.no

Er du sikker på at du er klar for å utforske seksualitet med en annen person? Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.

Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå. Hvis en er eldre enn den andre er det ikke sikkert at det er lov at de har seksualitet sammen. Det er den som er eldst som har ansvaret.

Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis du ikke har lært deg å onanere til orgasme alene, bør du lære deg det før du utforsker seksualitet med en annen. Da vet du hvilke stimuli og berøringer nu nyter, g det blir lettere å forklare det for en partner.

Kroppen burde være utviklet. Kroppen din er sannsynligvis ikke ferdig utviklet enda. Det er noen som har seksualitet før kroppen er ferdigutviklet uten at det får noen konsekvenser.

Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. Dette kan du snakke med helsesøster på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom.

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.

Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.

I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.

Det er noen som blør litt første gang de har samleie. So oftest kommer det av at jenta ikke er nok seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang, og friksjonen fra penisen lager små rifter og sår som blør. Hos noen er det deler av skjedekransen som kan løsne, som gjør at det blør litt.

Det er også sånn at mange jenter blir skuffet over det å ha samleie. De kjenner lite eller ingenting. Det er fordi det er få nerver i skjeden og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like samleie etterhvert, og noen liker det med en gang. 

Tenk gjennom hva som er rett for deg.

Snakk med helsesøster på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Da kan du stille spørsmål og få innspill på dette. Ta med deg utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å forklare så mye.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt.

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex