Hopp til hovedinnholdet

Rifter i underlivet. Kan det være herpes?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Tidligere har jeg fått påvist herpes i underlivet. Har flere ganger/ ganske ofte fått rifter/ rene kutt i underlivet og rundt endetarms åpningen. Dette er vondt når jeg er på do, spesielt gjør begge deler og når jeg dusjer. Jeg har også fast partner og det svir no helt forferdelig etter sex uansett hvor mye glidemiddel vi bruker og om jeg har rifter eller ikke. Disse riftene er annerledes enn første gang jeg fikk herpes da det ikke er blemmer nå. Jeg får også fastere og mer gul utflod. Kan dette være herpes eller er det noe annet? Å gå til fastlegen eller gynekolog er vanskelig, så det er ikke et alternativ. Mvh Ganske bekymret/stresset jente

 

Svar
Hei

Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår rundt skjedeåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet. Sårene kan også komme rundt endetarmsåpningen.

Blemmene sprekker ganske raskt og oftest er det kun sårene du vil legge merke til. Sårene gjør vanligvis svært vondt, og du kan kjenne at det svir når du tisser, hvis urinen kommer borti et sår. Etterhvert får sårene skorpe (sexogsamfunn.no).

Ut fra det du skriver høres det ikke ut som du får blemmer og sår, men kun rifter. Da er det liten sannsynlighet for at det er herpes. 

Du skriver at du har smerter i underlivet når du har sex uansett om du har rifter eller ikke. Det hjelper ikke å bruke glidemiddel. Smerter ved samleie kan komme ved soppinfeksjoner, hudsykdommer, infeksjoner som klamydia eller herpes, eller ved at man har fått irritasjon i slimhinnen på grunn av litt for lite fukt eller for stram muskulatur ved samleie. 

Hvis man har samleie når man har rift eller såre slimhinner er det lett at det blir flere rifter på grunn av det, og så vil det fortsette å gjøre vondt fordi man har sex for raskt etterpå slik at slimhinnen ikke får tid til å gro skikkelig og derfor sprekker raskt opp igjen eller irritasjonen kommer på ny. Jeg vil anbefale deg å vente med å ha sex til du ikke har noen rifter eller er sår i underlivet.

Selv om det er vanskelig å gå til legen bør du vurdere å ta kontakt med helsestasjon for ungdom eller din fastlege som kan vurdere om det er herpes eller noe annet. Du bør også sjekke deg for klamydia hvis du har byttet seksualpartner.

Vennlig hilsen helsesøster  

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse