Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis en som er under 16 år har sex med en som er over 16 år?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hva skjer hvis en som er under 16 år har sex med en som er over 16 år, men at begge partene ville dette og de gjorde dette fordi de er glad i hverandre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, og det er som hovedregel straffbart for personer over 16 år å ha sex med personer under 16 år. 

Hvis vedkommende er mellom 14 og 16 år, er strafferammen seks års fengsel, jf. straffeloven § 302. Hvis vedkommende er under 14 år, regnes det alltid som voldtekt, og strafferammen er 10 års fengsel, jf. straffeloven § 299. Hvis man har samleie e.l. med barn under 14 år, er strafferammen 15 års fengsel, jf. straffeloven § 300

I straffeloven § 308 finnes det en unntaksregel. Denne bestemmelsen innebærer at straffen for seksuell omgang med barn under 16 år kan falle bort eller settes ned "dersom de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling". Dette betyr at man er omtrent like gamle, og er noenlunde likt utviklet fysisk og psykisk. Bakgrunnen for denne bestemmelsen, er at det vil være urimelig å straffe f.eks et kjærestepar som er forholdsvis jevngamle. 

Om en person over 16 år vil bli straffet for å ha sex med en person under 16 år, kommer altså an på alderen og utviklingen til dem begge. Det vil også ha betydning om partene har vært/er i et kjæresteforhold. Det må gjøres en konkret vurdering i hver enkelt sak. Høyesterett har akseptert litt større aldersforskjell i tilfeller der fornærmede er 15 år, enn der vedkommende er 14 år. I en dom fra 1990 aksepterte Høyesterett en aldersforskjell på 4 år og 2 måneder i et tilfelle der fornærmede var 15 år og 8 måneder. I en høyesterettsdom fra 2011, der fornærmede var 13 år og 5 måneder,  ble det uttalt at en aldersforskjell på 3 år og 2 måneder "ligger i øvre sjikt av hva som kan godtas som jevnbyrdighet i alder". 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex