Hopp til hovedinnholdet

Smerter i skjeden etter sex.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. For noen uker siden hadde jeg sex for første gang. Etter det har jeg merket at jeg har fått veldig vondt i skjeden. Det kjennes ikke ut som sår eller noe lignende det gjør bare vondt. Vist jeg foreksempel stikker en finger opp, kjennes det veldig trangt ut å i tillegg veldig vondt. Jeg er veldig redd for å få vondt der neste gang jeg har sex. Jeg er veldig bekymra. Ka skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Noen ganger opplever man å bli litt øm og hoven etter sex. Dette er ikke farlig og som sagt relativt vanlig. Årsaker er gjerne at jenta kanskje har vært litt for tørr i skjeden under samleiet eller at det har vært litt hard sex. Dersom skjeden er litt tørr kan det oppstå gnissing og små rifter i skjeden som kan bli vondt og litt irritert og hovent. Disse er ikke alltid like enkle å se, da de kan være dypere inn i skjeden.

Dette er derfor viktig å kose og bruke tid på forspill slik at skjeden er fuktig og lysten er på topp. Når du er kåt vil også skjeden være fuktig og klar.

Dersom smertene dine i skjeden ikke etter hvert forsvinner, vil jeg anbefale deg en tur på helsestasjon for ungdom slik at du kan få en vurdering der. Det er ikke greit  gå rundt med smerter, uten å gjøre noen med dette. Lykke til.
 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Kroniske smerter i vulva, ytre kjønnsorgan

Par i senga har problemer (colourbox.com)

Smerter i kvinners ytre kjønnsorgan, vulva, kalles for vulvodyni. Smerter ved skjedeinngangen kalles for vestibulitt. Disse tilstandene gir ofte smerter ved samleie. Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, og noen har også smerter hele tiden, selv uten berøring av vulva.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex