Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg innlede et forhold til læreren min?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Siste måneden jeg var 15 år ble jeg men venninnene mine på en fest, på festen hadde jeg sex med en fyr på 22 år. Begynte å få følelser for han, men så begynte han å jobbe på skolen min (ungdomsskolen). Tror du folk vil reagere om det blir noe mellom oss? Bor I Oslo så tenkte kanskje det ikke ble så mye reaksjoner..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det er ikke lov for læreren din å innlede et forhold til deg. Det kan han bli straffet for. Lærere kan ikke bli sammen med en elever, men dette er hans ansvar, og det er han som må holde seg unna deg. Det er læreren, den voksne, som har et spesielt ansvar for å ikke flørte eller gjøre tilnærmelser til elever. Det er strengt forbudt for en lærer, ung eller gammel, student eller ikke, å innlede et forhold til en elev.

Du er også under den seksuelle lavalderen. Han kan også bli straffet for å ha seksuell omgang med en som er under den seksuelle lavalderen. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Hvor man bor i landet har ikke noe å si for om læreren får innlede et forhold til deg eller ikke.  

Jeg vil derfor anbefale deg å ikke innlede et forhold til læreren din. Det er greit å være forelsket i han, men du bør ikke bli sammen med han.

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex