Hopp til hovedinnholdet

Gjør det vondt når man har sex første gang? Hvorfor?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har hørt at det gjør vondt når man har sex første gang, er det sant? Hvorfor? Og får alle jenter vondt første gang? Vil man ha vondt mange gange før man har hatt sex mye?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Nei, det skal ikke være vondt å ha samleie, hverken første gang eller senere! Hvis det er vondt er det fordi jenta ikke er seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang og friksjonen fra penisen kan lage små rifter og sår som svir og kan blø. For at samleie skal gi gode følelser må jenta først bli seksuelt tent, deretter beholde den seksuelle tenningen under samleie. Da er skjeden våt og utvidet og det blir plass til en penis. Væsken i skjeden beskytter mot unødig friksjon.
Det er mange (cirka 70 %) som ikke nyter samleie noe særlig. Det er få nerve-ender i skjeden, og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en potensiell utførsels-kanal for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver der, ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like det og noen, omlag 30 %, liker det med en gang. 
Hvis man er engstelig eller usikker kan man ubevisst stramme musklene i bekkenet. Da kan det bli som at skjeden nesten lukker seg. Da blir det vondt og vanskelig å få inn en penis. For å ha god kontroll på musklene i bekkenet kan man øve det opp. Se artikkelen "Jeg får ikke orgasme når jeg har samleie".
Den letteste måten å få orgasme på er ved stimuli av den ytre delen av klitoris, også når man har samleie. 
En del par øver seg på å stimulere hverandres kjønn til orgasme ved bruk av finger/fingre/hånd/munn før de har samleie. Da blir de kjent med hva den andre liker og nyter og de blir trygge sammen. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt

 

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex