Hopp til hovedinnholdet

Har jeg mistet jomfruhinnen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer på om man mister jumfruhinne av å oniensere seg selv. Jeg har oniensert meg selv og har puttet bare er finger inn. Jeg er redd og vet ikke om jeg har mistet jumfruhinnen. Kjeden min er det ikke hul på åpningen og når jeg ser på den ser det ut til den er spreket. Hinnen hvor langt inne er den vis jeg vil bli helt siker. Blir glad om jeg for svar. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Du lurer på om man mister jomfruhinnen når man onanerer.

Et annet, og bedre, ord for jomfruhinnen, er skjedekransen. Ordet jomfruhinne skaper ofte assosiasjoner til at det finnes en hinne som sprekker når noe føres inn i skjeden, for så å forsvinne, men dette er altså ikke riktig. 

Jenter har en "slimhinnefold" som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse, men den er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen får rifter, særlig hos jenter i og etter pubertet. 

Åpningen i skjedekransen, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. For mange vil det skje uten noen former for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte. Uansett er det altså ingen hinne som forsvinner eller som man mister når man fingrer seg selv, eller ved første samleie.

Myter og misoppfatninger har gitt næring til begrepet «å miste jomfrudommen (jomfruhinna)». Det å være jomfru eller ikke, er et abstrakt begrep, og knyttes til om du har hatt sex/samleie med en annen person eller ikke. Altså ingen sammenheng med fingring eller om du putter noe annet inn i skjeden.

Kos deg med utforskningen av din egen kropp - det er bare positivt.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Muslim, men ikke jomfru - hva gjør jeg?

Muslimsk jente (colourbox.com)

Jeg er ei jente på 19 år. Jeg har vært forelska i en gutt lenge og vi har nå tenkt til å gifte oss. Problemet er at jeg ikke er jomfru.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex