Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker en gutt, har aldri møtt han. Tror vi kommer til å ha sex. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg liker en gutt, men jeg har aldri møtt han. Jeg er 04 så jeg er 14 og han er 01 så han er 16 nå. Vi snakker sammen at vi skal møtes, og jeg vil det veldig. Har snakket med han i en månede eller litt mer. Hvis jeg møter han kommer vi kanskje til å ha sex, tror han har gjort det før, men jeg har aldri gjort det før. Er litt redd for at mine foreldre får vite det og anmelder han, hvis vi har sex. Jeg har veldig lyst på han. Hva bør jeg gjøre? Hva er lurt til å vite for å være forbret til å ha sex?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Er du sikker på at det er så lurt å ha sex med en gutt første gang du møter ham? Hvis sexen skal bli god for deg også, kan det være at du trenger tid på å bli kjent med gutten, og at dere tilnærmer dere sakte. De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Mange par lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygg på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv sammen med den andre.
Kanskje må du også tenke gjennom om du er klar for å ha sex med en annen?  Du må kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egen-seksualitet, at du onanerer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.
Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.
Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.
Sex skal være en positiv opplevelse. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.
Bruk god tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.
Foreldrene dine kan anmelde gutten. For å unngå det, kan du la ham bli kjent med de først. Da vil de kanskje godta at du ser han og er sammen med ham?
Du kan også snakke med helsesøster om alt dette. Hvis du bestemmer deg for å ha samleie, kan helsesøster hjelpe deg med prevensjon. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex