Hopp til hovedinnholdet

Jeg blør hver gang under samleie. Har hatt p-stav i 4 måneder.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med blødninger under samleie. Jeg har p-stav og har hatt den i ca 4 mnd, før jeg tok den hadde jeg ikke sånne blødninger. Blødningene er store og jeg merker de ved at det renner blod ut av meg. Har ikke andre blødninger enn disse. Det begynner å bli ekstremt irriterende, og har begynt å vurdere om jeg skal ta ut p-staven, men har vært så fornøyd med den på alle andre måter så vil at det skal ordne seg! (Det kan ikke være en kjønnssykdom) Har dere en formening om hva dette kan være og om det kan endre seg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Det du skriver har nok mest sannsynlig sammenheng med p-staven og ikke selv samleiet.

Uregelmessige blødninger de første 3-4 månedene regnes som normalt etter innsetting av p-stav, men fortsetter blødningene utover dette, er det lite sannsynlig at plagene vil gå over ved fortsatt bruk av p-stav.

Du sier at årsaken til blødningene ikke kan skyldes kjønnssykdom. Det bekrefter at dette nok handler om p-staven.

Om blødningene ikke avtar fremover, kan du oppsøke Helsestasjon for ungdom eller fastlege.

Ved uregelmessige blødninger ut over 4 måneder, er det nemlig en mulighet å forsøke p-piller (Microgynon eller Oralcon)sammen med p-stav i 3 måneder. I denne perioden vil du da bli blødningsfri og livmorslimhinne vil bygge seg opp. (Du kan selv velge å bruke pillen daglig i 3 måneder eller ha pauser mellom brettene).

Etter denne perioden vil livmorslinna utstøtes og du vil få en bortfallsblødning. Det vil da være større sjanse for at de uregelmessige blødningene vil bli borte.

Skulle de ikke forsvinne etter en slik "behandling", kan du velge å fjerne p-staven og forsøke et annet langtidsvirkende prevensjonsmiddel, som f.eks.hormonspiral. Eller du kan velge et annet prevensjonsmiddel.

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese!

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex