Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er jente på 16 år! Jeg har ingen kjæreste, men har hatt sex utenom med en. Vi brukte ikke kondom og han kom inni meg, dette har han også sagt selv... jeg har tatt nødprevensjon under 12 timer etter det skjedde. Men jeg har ikke fått menstruasjon og den er nå 5 dager forskinket! Er det store muligheter for at jeg er gravid? hva skal jeg si til mamma om jeg må ta abort?! Er det et tegn å vere litt støl i området rundt eggstokkene?

Besvart 17.09.2018 13:27
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Hvis kondomet sprekker eller glir av, kan nødprevensjon (også kalt angrepille) hindre graviditet. Det kan også være nødvending med nødprevensjon hvis man har glemt å ta p-piller, på annen måte brukt prevensjon feil, eller ikke har brukt prevensjon.

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet.

 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster. Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid graviditet, så du bør derfor ta derfor en graviditetstest 3-4 uker etter at dette skjedde.

Gratis tester får du hos Amathea, helsestasjon på skolen eller helsestasjon for ungdom. På de to siste plassene kan du også teste deg for klamydia.

Hvis det skulle vise seg at du er gravid, så anbefaler jeg deg å ta kontakt med noen du føler du kan snakke med. Det kan være helsesøster på skolen eller Amathea. En uplanlagt graviditet er en prosess der man bør tenke godt igjennom valgene man har. Hvis det er naturlig å snakke med din mor så kan det sikkert gjøres sammen med en annen voksen til stede hvis det føles enklere for deg. Men, igjen så anbefaler jeg deg å ikke ta sorgene på forskudd. Ta testen først så får du vurdere veien videre etter det. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex