Hopp til hovedinnholdet

Har angst i min nye leilighet pga høye sexlyder. Hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har tidligere ikke hatt angst. Jeg har nettopp flyttet ut i egen leilighet for første gang og kort tid etter hørte jeg høye og voldsomme sexlyder. Siden har jeg vært så utrolig redd, engstelig og føler meg ikke trygg i min egen leilighet. Har nå vært på 7 psykologtimer, men det hjelper ikke, er like redd. Jeg prøver å presse meg selv, men ender opp med å dra hjem til foreldrene mine for å sove der, siden jeg er så utslitt av å ikke få sove i min egen leilighet. Klarer ikke være i leiligheten uten å bruke ørepropper heller. Er så redd og innbiller meg lydene hele tiden, er alltid redd for at jeg vil høre de igjen. Har ikke hørt noen med dette problemet, vet ikke hva jeg skal gjøre.. Er 50% sykemeldt fordi det går utrolig mye utover hverdagen, anstrenger meg hele tiden fordi jeg gruer meg til kvelden da jeg må legge meg og i det hele tatt være i leiligheten. Dårlig søvn blir det veldig mye av. Håper virkelig dere har noen råd om hva jeg kan gjøre, for jeg har det ikke godt.

Besvart 14.10.2018 11:04
 

Svar
Hei, jente på 20 år!

Takk for spørsmålet ditt.

Det høres slitsomt ut å få så lite søvn som det du gjør nå. Jeg vet ikke hva som gjør at du er så redd for å høre disse lydene igjen. Det høres ut som du opplever en angstrespons der kroppen forteller deg at du "må" komme deg vekk fra leiligheten. Så ender dette med at du sover hos foreldrene dine. Det høres ut som om psykologen din har snakket med deg om å eksponere deg/utfordre angsten og at dette er vanskelige å gjennomføre. Det er dette som er det vanskelige med angstbehandling - hele kroppen forteller deg at du ikke orker å være der men så trenger man erfaringen med at det går bra for å komme seg over angsten. Kanskje kan du forsøke å sove der uten ørepropper, da utfordrer du angsten mest. Du kan også spørre deg selv hva som er det verste som kan skje: "Hva er det verste som kan skje dersom du skulle høre lydene igjen?". Ofte vil ikke svaret på disse spørsmålene være så farlige som den intense angsten i kroppen gjerne forteller oss at de vil være. 

Du forteller at du gruer deg hele dagen til kvelden. Når du har det på denne måten så blir du helt utslitt. Det høres ut som om du trenger å få tatt tilbake kontroll over hverdagen din. Forsøk å fortsette med ting som gjør deg glad og å komme deg ut på aktiviteter som er bra for deg. Ved å fortsette mest mulig som før gir du mindre plass til grubletanker og at angsten skal kontrollere deg. 

Jeg ville fortsatt med å snakke med psykologen om det som er vanskelig. Selv om du kjenner at det ikke har hjulpet deg enda er ikke 7 timer hos psykolog så mye. Kanskje kan dere sammen finne fram til en måte du kan utfordre deg på etterhvert gjør at du klarer å ta tilbake kontrollen og kan være i leiligheten din uten å bli sliten og redd.

Jeg ønsker deg masse lykke til! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex