Hopp til hovedinnholdet

Hun har herpes- kan vi kysse, ha kroppskontakt og ha oralsex?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hun har herpes, bruker kondom men sånn foreksempel ehehe kan begge utføre oral sex uten å bli smittet eller kan jeg føre oral på henne og hun ikke på meg? litt flaut å spørre men srry derfor dere er her :) kan man kysse henne uten å bli smittet eller? kan man ha kroppskontakt??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt

Takk for henvendelsen. Først må jeg påpeke at vi her i ung.no får ikke stilt deg oppfølgingsspørsmål eller gjort en undersøkelse slik at vi kan ikke komme med eksakte diagnoser eller behandlingsforslag, men når det er sagt kan vi alltids komme med råd. 

Hvis jeg forstår deg rett så har kjæresten din hatt herpesvirus infeksjon og/eller får stadig reaktivering av tidligere herpesvirusinfeksjoner og du lurer på om dere kan kysse, ha kroppskontakt og ha oralsex uten at du skal bli smittet. 

To typer herpesvirus:

Når det gjelder herpesviruset så finnes det to typer herpes virus; herpes simplex virus 1(HSV-1) og 2(HSV-2). HSV-2 overføres praktisk talt utelukkende seksuelt, mens HSV-1 overføres seksuelt eller ikke-seksuelt. 50-80% gjennomgår infeksjon forårsaket av HSV-1 som barn. Genital herpes(HSV-2) smitter først og fremst ved seksuell kontakt. Praktisering av munnsex medfører fare for smitte fra munn til kjønnsorganer, og omvendt og har gjort at HSV-1 infeksjoner overført ved seksuell kontakt er økende. 

Genital herpes virusinfeksjon:

Genital herpesinfeksjon har typiske symptomer som at de ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes smertefulle blemmer. Disse vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Første utbrudd kommer oftest få dager til uker etter smitte, senere kan infeksjonen komme tilbake gjentatte ganger. Smittefaren er selvfølgelig størst når man har utbrudd, men smitte utenom utbrudd forekommer, spesielt ved HSV-2. Mange, men ikke alle, får nye herpesutbrudd. De nye utbruddene er mildere enn primærinfeksjonen, med færre blemmer og sår, og oftest fravær av allmennsymptomer. Over tid vil anfallene bli stadig mindre. 

Forekomst av herpesvirus:

Genital herpesinfeksjon er svært vanlig, og forekomsten øker. En har funnet at cirka en tredjedel av alle 30-åringer er smittet med HSV-2, og mer enn 4/5 med HSV-1. HSV-2 er årsaken til fire av fem tilfeller med kjønnsherpes. HSV-1, som vanligvis finnes på lepper, finnes hos en av fem med kjønnsherpes. Forekomsten av genital herpes forårsaket av HSV-1 er imidlertid som tidligere nevnt sterkt økende. Kun cirka 20 prosent av de med HSV-2 vet at de har hatt herpes genitalis, ytterligere cirka 20 prosent har hatt symptomer fra underlivet, men ikke fått noen spesifikk diagnose, mens 60 prosent ikke kan rapportere noen symptomer på tidligere herpes genitalis.

Behandling:

Det finnes ingen medisiner som helbreder sykdommen, men det finnes medisiner som hemmer virusets vekst og aktivitet (for eksempel Aciclovir, Zovirax, Valtrex) og som reduserer smitteoverføringen. Langtidsbehandling av person med HSV-2 reduserer faren for smitte av tidligere ueksponert partner. Smittefaren reduseres, men elimineres ikke verken ved standard behandling eller ved høydosebehandling med disse medikamentene.

Smitte:

Gjennom medikamentell behandling og kondombruk elimineres ikke risikoen for å smitte andre, men sjansen for smitte blir langt mindre. Du bør bruke kondom under evtuelle utbrudd hos din partner og det er veldig bra at partneren din har informert deg om gjennomgått infeksjon slik at du kan ta valg med tanke på forhåndsregler du ønsker å ta.

Kondom gir god beskyttelse under utbrudd og konsekvent bruk kan forhindre smitteoverføring til partner utenom utbrudd. Når det er sagt kan viruset oppholde seg på huden utenfor kondomets dekningsområde, og på den måten smitte også ved kondombruk. Faste partnere må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd. Under utbrudd bør man avstå fra munnsex for å forhindre smitte. Et alternativ for å forhindre smitte utenom utbrudd ved oralsex i tillegg til kondom hos menn er slikkelapp for kvinnen. En slikkelapp vil beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer som kan smitte mellom munn og kjønnsorganer eller munn og anus, som for eksempel gonore, hiv, syfilis, kjønnsvorter og herpes. Les mer om herpesvirusinfeksjon og slikkelapp i vedlagte artikler fra ung.no. 

Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer

Slikkelapp

Jente ligger i senga

Ved ubeskyttet oralsex kan seksuelt overførbare infeksjoner smitte fra kjønnsorganet til munnen – og omvendt. Men visste du at det finnes beskyttelse du kan bruke?

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex