Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg straffes ved å ha sex med ei på 15 år?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten har vært sammen i 1år. Hun er 15 og jeg er 18. Og nå er hun muligens gravid... så det jeg lurte på er om jeg kan straffes for å ha hatt sex med henne? Alt har vært frivelig, foreldrene har tillatt at vi er sammen og de vet at vi har sex og de har sagt at vis hun blir gravid så er det vårt valg om vi skal beholde eller ikke.. å vi har vurdert det å beholde.. så det jeg lurte på var om jeg kan straffes for dette selv om alt er frivelig osv.. er ikke dette vanligvis bare en privatsak? Så lenge ingen anmelder så får jeg ikke noe straff? Tusen takk for svar på forhånd :)

Besvart 12.10.2018 13:07
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det du skriver og spør om er det mange som lurer på og det er ikke lett å gi ett svar som gjelder for alle. Men det kan være greit å vite følgende:

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke.

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig. Barnevernet kan også anmelde forholdet hvis de er innblandet eller får en melding om dette. 

Hvis det skulle vise seg at hun er gravid (en sikker test tas tre-fire uker etter ubeskyttet samleie) så anbefaler jeg at dere snakker med foreldrene deres og kanskje også med andre fagpersoner om veien videre. Abortspørsmålet er hennes avgjørelse som gjøres i samråd med deg og evt foreldrene. Men, selve valget er  hennes selv om du vil fortsette svangerskapet eller ikke. 

Amathea har mange års erfaring med å snakke med kvinner og par som blir uplanlagte gravide. Ta evt kontakt med dem for en samtale hvis dere trenger det. De har også gratis graviditetstester noe også helsesøster på skolen har og helsestasjon for ungdom. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex