Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

2 Spørsmål. 1. For 3 månder siden så fikk jeg og kjæresten et uhell , vi brukte kondomen riktig når vi hadde sex, han kom men da merka jeg at den hadde sklidd av og han kom inni meg. Tok angrepille kort tid etter, fikk mensen 3 ganger til forventet tid. Er jeg gravid da? Men siden jeg ikke vil at dette skal skje igjen så vurderer jeg å sette inn enten hormonspiral eller p-stav om 2 månder når jeg blir 16 siden jeg har hørt folk som har blitt gravid med p-piller så jeg tar ingen sjangs på det, og at man får mere blødninger/mensensmerter av kobberspiral. Hvilken prevensjon er sikrest? Har også hørt om folk som blir gravide med hormonspiral å p-stav.

Besvart 06.11.2018 12:42
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Du er nok ikke gravid når du har fått normal menstruasjon tre ganger etter at dette uhellet skjedde. Støtter deg på at det kan være lurt og starte med hormonell prevensjon. Du kan starte med det også før du er 16 år, men da er det lege som skriver ut resept. Vil du ikke gå til din fastlege, så har de også lege på helsestasjon for ungdom.

Mange er redde for å bruke prevensjon med hormoner fordi de føler at dette er unaturlig for kroppen. Det er en sannhet i dette, siden man tilfører kroppen en viss mengde hormoner gjennom prevensjonsmidlene. Samtidig skal man huske at kvinnekroppen er laget fra naturens side for å være gravid fra man får mensen og til man kommer i overgangsalderen. Det som er helt naturlig er altså å være gravid nesten hele tiden i disse årene. Hormonell prevensjon virker på kroppen på en måte som gjør at kroppen tror at den er gravid. Dermed jobber ikke systemene i kroppen for å forsøke å bli gravid.

Hormonene i prevensjonsmidlene er mye lavere dosert enn om man faktisk er gravid. Dette er ikke farlig for kroppen.

Det er også slik at det er du som må tenke på hvilket prevensjonsmiddel som passer best for deg. Vil du huske å ta p-piller? Vil du bruke langtidsvirkende prevensjon eller ikke. Du kan lese deg litt opp på dette på www.sexogsamfunn.no/prevensjon/hva-passer-for-meg/. Her står det også noe om sikkerheten for hvert prevensjonsmiddel. 

Igjen så er det fint at du tar ansvar selv for å ikke bli uplanlagt gravid. Det å bruke kondom er trykt så lenge det brukes riktig og at uhell ikke skjer.

Håper du fikk svar på dine spørsmål og masse lykke til. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Ungdom krever kondom!

Gutt holder et kondom (coloutbox.com)

Noen ganger er det vanskelig å be om å bruke kondom. Eller ingen har husket å ta med et kondom… Det finnes mange unnskyldninger for ikke å bruke kondom, men er de gode nok til å akseptere det å ha ubeskyttet samleie?

Ungdom har talt: Vi krever kondom! Hver gang, og under hele samleiet.

Stem også i vår kondom-VOTE

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex