Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg har bakteriell vaginose, er det noen kjerringråd?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg fikk svar på et spørsmål og jeg tror nok jeg har bakteriell vaginose. hva kan jeg gjøre med det uten å gå til legen? er det noen kjerringråd? hvis jeg har sopp er det noen kjerringråd der og?

Besvart 17.12.2018 22:13
 

Svar
Hei jente 14 år!

Bakteriell vaginose er ikke farlig, og skyldes en ubalanse mellom bakteriene i skjeden. Om du først har fått bakteriell vaginose, er det viktig at du ikke vasker underlivet med såpe eller spyler skjeden med dusjstrålen. Dette fører bare til at du vasker bort melkesyrebakteriene, som du helst vil beholde.

Sex og samfunn sier at det finnes mange råd ved bakteriell vaginose som dessverre ikke har noen beviselig effekt. Yoghurt eller eddik i skjeden er kjerringråd, men har ingen beviselig effekt. På apotek og i helsekost kan en få kjøpt diverse surgjørende geléer og andre preparater som skal sprøytes inn i skjeden. Disse hjelper ofte bare en dag eller to, før plagene kommer tilbake.

Ikke alle trenger behandling. Plagene vil nesten alltid gå over, også selv om du ikke tar noen behandling. Anbefaler at du bestiller time hos lege hvis du kjenner vond lukt eller andre plager fra underlivet), som ikke går over av seg selv. 

Har du symptomer på soppinfeksjon får du kjøpt medisin reseptfritt på apotek. Anbefaler at du prøver ut det. Her på sex og samfunn finner du flere råd. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse