Hopp til hovedinnholdet

Hvor smittsomt er klamydia?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvor raskt man blir smittebærer av klamydia fra man selv har fått det? Jeg tror jeg har fått det nå. Hadde sex med to stykker med en ukes mellomrom, hvor den første må ha smittet meg. Hvor stor er sjansen for at han jeg hadde sex med 7 dager etter dette ble smittet av meg?

Besvart 06.01.2019 21:28
 

Svar
Hei

Du kan ha smittet ham du lå med. Hvor høy prosent sjansen det er for at han er smittet finner jeg ikke noen tall på.

Men det vi vet er at klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Til enhver tid har om lag 1 av 20 seksuelt aktive unge klamydia. Det betyr at klamydia smitter lett fra person til person.

Infeksjonen kan, dersom den ikke behandles, føre til redusert fruktbarhet hos kvinner.

Kondombruk, oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommen.

Oppsporing av smittede kan helsestasjon for ungdom gjøre for deg, om du ønsker det. De kontakter personen du tror kan ha blitt smittet. De har taushetsplikt, så ditt navn blir ikke nevnt ved henvendelsen.

Lykke til videre, og husk å skaffe deg antibiotika :-)

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex