Hopp til hovedinnholdet

kjønnsykdommer og testing

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Eg hadde ubeskytta samleie med ein ny partner for nokre dagar sidan. Eg har hatt ubeskytta samleie med ein annan før, men det var første gongen for oss begge. Han eg hadde ubeskytta samleie med no har derimot hatt ubeskytta samleie med to stykker før meg. Kva er sjangsen for å få kjønnssjukdom? Bør eg teste meg? På forehand takk! Helsing livredd jente

Besvart 09.01.2019 22:57
 

Svar
Hei jente 18 år

Det er alltid en god ide å teste seg for kjønnssykdommer når man bytter partner. Noen kjønnssykdommer gir få eller ingen symptomer og man kan ha dette uten at man selv vet om det. Testing får du gjort på ungdommens helsestasjon om det finnes der du bor. Det kan du finne ut på kommunen sine nettsider eller du kan ta kontakt med helsestasjonen og spørre der. Noen plasser er det legesentret som tar disse testene og det er vanlig at det er en urinprøve som tas. Dette er gratis og helt ufarlig. Helsesykepleieren eller legesentret har taushetsplikt men dersom du har smitte med f.eks klamydia som er den vanligste kjønnssykdommen er det pålagt smittesporing. Det er enkel men nødvendig behandling. Ta deg en tur og test deg. 

Legger ved noen artikler du kan lese.

Vennlig hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex