Hopp til hovedinnholdet

Er det lov med sex når man er 14 og 15 år?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurte på om det er lovlig at en på 15 år har sex med en på 14 år (med kondom). Altså en som ble født i 2004 og en som ble født i 2005. Og er det lov at en på 15 er forelsket i en som er ca 13? Er det pedofili?

Besvart 14.02.2019 18:34
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Det vil si at det kan være straffbart å ha sex med noen under 16 år. Straffen er strengere dersom forskjellen i alder er stor. Denne loven er laget for å beskytte barn under 16 år fra å bli utsatt for overgrep fra eldre personer. 


Når man er 14 år er det kanskje mer vanlig å starte sin seksualitet litt mer forsiktig med kyssing, klemming og kanskje det å ta på hverandre og forsøke seg litt fram. Det er veldig viktig at begge ønsker det samme og at ingen føler seg presset til å være med på eller gjøre noe de ikke opplever seg modne for. Kanskje er det lurt for dere å snakke sammen om hva dere begge ønsker og om det egentlig er slik at dere begge ønsker å ligge sammen. Husk på at det er mye godt man kan gjøre med hverandre og for hverandre uten å ligge sammen. Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex