Hopp til hovedinnholdet

Kan vi som søsken ha seksualitet og samleie?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

I dag måte jeg og søsteren min som også er 14 dusje sammen. Kroppen hennes er ganske utviklet, og jeg begynte å få en ereksjon. Hun lot merke til det og begynte å leke med hennes egen kropp for å ærte meg og få ereksjonen min til å vokse. Det ente med at vi begge onanerte vær for oss i dusjen. Vi var ikke sikre på hva som var lov og ikke. Så jeg lurte på hvis dette skjer igjen hva kan vi gjøre. Kan hun for eksempel runke eller suge meg, og kan jeg for eksempel fingre eller sleike hun? Kan vi også ha ekte sex der jeg går inn i vaginaen hennes? Vis det ikke er lov hva vil da skje siden vi begge er under den kriminelle lavalderen.

Besvart 26.02.2019 17:42
 

Svar
Hei gutt 14 år. 

Vi er to svarere her, jus og sexologisk rådgiver. 

Jus svarer først:

Det er ikke lov for søsken å ha sex med hverandre. Dette følger av straffeloven § 313. Dere er under den kriminelle lavalder, 15 år, og kan ikke straffes for forholdet. Selv om dere er mindreårige, og ikke kan få en straffereaksjon, vil det fortsatt vurderes som ulovlig.

Oralsex og fingring vurderes også som sex etter straffeloven.

Sexologisk rådgiver:

Som du ser i svaret fra jus over her, er det ikke lov at dere har noen form for seksualitet eller samleie sammen. 

Det hender at små barn som er søsken, leker seksuelle leker sammen, men disse lekene avsluttes som oftest lenge før man kommer i puberteten. 

Når det oppstår seksuelle relasjoner mellom søsken kalles det incest. Rollen som søsken og seksualpartnere kan ikke kombineres og blandes sammen. Det er skadelig for den følelsesmessige og sosiale utviklingen deres. I tillegg skaper det helt feile familieforhold.

Fra gammelt av, i alle kulturer og i alle land har det vært slik at mennesker har tenkt at seksualitet i nær familie ikke er bra. Blant annet har det å gjøre med at dersom nær familie som søsken får barn sammen, så er det mye større sjanse for at barnet blir født med en form for skade, enten det er misdannelser eller funksjonshemninger. 

Du må snakke med søsteren din om dette. Dere kan ikke utforske seksualitet sammen: ikke onanerer hverandre, ikke gi hverandre oralsex og dere kan ikke ha samleie. Du kan vise henne svaret fra oss. 

Du og din søster kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. 

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

Hilsen jus og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Seksuell erfaring med søsken?

To i en seng (colourbox.com)

På ung.no får vi spørsmål om hva som er greit og ikke greit av nærhet og berøring. Også når det gjelder søsken og andre i familien.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex