Hopp til hovedinnholdet

I hvilken situasjon er det best å fortelle min mamma at jeg har sex?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har vært sammen med en gutt i snart 9 måneder, og vi har sex. Dette er noe jeg ikke har fortalt til noen, så ingen vet om det unntatt jeg og han. Mamma er den personen jeg stoler mest på av alle, og jeg deler alt med henne. Jeg har egentlig vært klar på forran alle at jeg ikke driver med ting som sex o.l. men jeg gjør jo det. Mamma har i tillegg sagt at hun «vet» at jeg ikke gjør det, men at hvis jeg bestemmer meg for at sex er noe jeg vil ha, skal hun skaffe p-piller til meg. Jeg har veldig lyst til å fortelle mamma at jeg har sex, i og med at foholdet mellom oss er ganske godt. Men spørsmålet er bare hvordan jeg skal si det, og når. I hvilken situasjon er det best og si det, og er det riktig å fortelle at jeg har sex i den alderen jeg er i? Takk på forhond.

Besvart 28.02.2019 14:54
 

Svar
Hei jente 14 år

Det høres ut til at du og mor har et godt forhold, og at din mor faktisk ønsker at du skal bruke p-piller.

Jeg synes også at det er viktig at du bruker prevensjon slik at du unngår å bli gravid i ung alder. 

Aller først er det fint om du snakker med mor når dere er alene, og ikke har andre avtaler som haster. Det å finne riktig tidspunkt er noe du må føle på selv, og dessverre er det ikke noe fasitsvar på det.

Du vet at din mor ønsker at du skal bruke p-piller, og dermed er det lettere å ta dette opp. Det er mange 14 åringer som bruker p-piller, og det handler om at hvis de har en fast partner og har sex, er det viktig å beskytte seg for å hindre at en blir gravid. Det er bedre for kroppen å bruke lav dose med hormoner jevnt som med p-piller, i stedet for å bruke nødprevensjon ofte.

Hvis du synes at det blir veldig vanskelig å ta dette opp, kan du skrive en lapp til henne at du ønsker å starte med p-piller og vil gjerne snakke med henne om dette.

Nedenfor kan du lese flere artikler om p-piller.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex