Hopp til hovedinnholdet

Kul på innsiden av kjønnsleppen.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke om dette er relevant å spørre om her, men i løpet av den siste uken la jeg merke til at jeg fikk en kul/klump på innersiden av den ytterste leppen av vaginaen. Den er vond å bevege på og jeg vet ikke helt hva det er. Evt. hva kan det være? Når bør jeg dra til legen og hvordan kan jeg fortelle dette til foreldrene mine før jeg drar til legen?

Besvart 07.03.2019 14:45
 

Svar
Hei jente (18)

Det høres ut som at dette er en betent talgkjertel, som er vanlig å få. Dette er ikke farlig og vil gå over av seg selv.

Det er en del kjertler i underlivet, og det hender at de blir tilstoppet og deretter betent. Det er ømt, og det kan være ubehagelig å ha på trange bukser, men det er ikke farlig og forsvinner av seg selv.

Hvis kulen ikke er borte i løpet av et par uker, kan du gå til lege. Du kan velge å gå til fastlegen din eller helsestasjon for ungdom. Siden du er over den helserettslige myndighetsalderen, som er 16 år, trenger du ikke fortelle foreldrene dine om hvorfor du går til legen. Hvis du vil fortelle dem, er det bare å si rett ut hva det er. Din mor har kanskje også opplevd en slik kul.

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex