Hopp til hovedinnholdet

Hva kan vi gjøre for å få lysten opp igjen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 og har en kjæreste på 28 som jeg har vært sammen med og bodd sammen med i to år nå. Vi hadde en god del sex i starten (som er normalt), men nå i de siste 6 mnd har vi sex kanskje 2 eller 3 ganger i mnd. Ingen av oss tar initiativ, men kjæresten min viser oftere enn jeg gjør at han vil. Jeg orker ikke og er ofte for sliten. Det frister bare ikke, så når vi først har sex, gjør jeg det for hans del, ikke for min del. Ellers har vi det fint sammen og følelsene mine for han er som de var før. Jeg går på p-piller. Hva kan vi gjøre for å få lysten opp igjen? Jeg merker på forholdet ellers at det har blitt mer spent stemning imellom oss da vi ikke ligger sammen.

Besvart 19.03.2019 22:41
 

Svar
Hei jente 19!

Etterhvert som forholdet utvikler seg og den mest intense fasen av forelskelsen har gått over, er det ikke så uvanlig at også lysten på sex kan endre seg. Det som en før opplevde som spennende og nytt er ikke like ok og det tar lengre tid å tenne. 

I tillegg kan stress, at en er sliten eller andre ytre faktorer ta bort energi, slik at en ikke har overskudd til sex.

Noen medisiner som antidepressiva eller hormonell prevensjon kan også endre lysten på sex. Har du begynt på nye medisiner i den senere tiden, er det derfor ok å snakke med den som ga deg resept og se om det er mulig å prøve noe annet. 

En god start for å endre på nedsatt lyst, er å snakke med partneren sin og forteller hvordan en har det. Å være åpen om både negative og positive endringer i forholdet, er viktig for at det skal utvikle seg og vare.

Sett av tid til hverandre, der dere bare skal være kjærester og gjøre hyggelige ting. Kanskje dere sammen kan finne tilbake til noe av det dere likte tidligere i forholdet deres? 

Blir det for vanskelig å snakke sammen om at dere ikke har lyst på sex, kan det være til god hjelp å snakke med noen. Alle kommuner skal ha tilbud om familievernkontor. I tillegg kan fastlegen henvise dere til psykolog for parterapi.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex