Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det er skadelig å ha sex som 14 år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det er skadelig å ha sex som 14 år. Jeg har hatt det og har lenge følt at jeg var klar for det, siden kroppen min ikke har forandret seg på 2 år, og legen min sa at jeg var på siste steget i puberteten, men nå lurer jeg på om det kan ha vert skadelig for meg siden jeg er så ung.

Besvart 08.05.2019 19:48
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Det er noen som starter tidlig å ha seksualitet med en annen, mens andre er eldre før de gjør det. 

Noen prøver en gang eller to og venter deretter til de blir eldre, mens andre liker det og nyter det, og fortsetter med det, som oftest i et forhold. Det vanligste er enda at man debuterer seksuelt med en man er i forhold til. Det er omlag 19 % som har seksualitet med en venn og noen har en tilfeldig partner/partnere. 

Som du kanskje vet er den seksuelle lavalder 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk. Det ene er altså det fysiske. Det andre er altså det psykiske - tankemessige. Selv om kanskje kroppen er nesten ferdig utviklet, er en ikke eldre enn det alderen tilsier. 

Noen som er 14 år har glede av seksualitet med en annen og kjenner med seg selv at det er helt greit, også når de blir eldre og tenker tilbake på det. Andre som startet tidlig, kan angre når de blir eldre. De ser tilbake på den unge ungdommen de var og mener det var for tidlig. Dette er ikke så lett å se når man står i det, som ung ungdom. 

Hvis du opplevde seksualiteten som helt grei, eventuelt både fin og god, og du kjenner at du ikke har noen problemer med det som skjedde, går det helt fint med deg! 

Hvis du tenker mye på det som skjedde, at du angrer eller strever med det på noen måte, bør du snakke med helsepersonell. Da får du mulighet til å gjennomgå det som skjedde, sette ord på tanker og følelser, noe som er viktig både for akseptere at det ble som det ble, og også for en få en ro i det, avklare det for seg selv. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. 

Noen som har hatt seksualitet i ung alder, regner ikke med det som skjedde. De gir seg selv "blanke ark", begynner på nytt, når de blir eldre. Det er fullt mulig. Ingen har uansett noe med om en har hatt seksualitet med en annen eller ikke. 

Det er din kropp!

Gled deg over god seksualitet med deg selv og tenk gjennom hva som er rett for deg framover!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Angrer du etter sex?

Angrende gutt (www.colourbox.com)

Å ha sex kan være både deilig og fint. Likevel er det slik at noen opplever å angre etter at de har hatt sex med noen.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex