Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg vite når jeg er klar til å ha sex med kjæresten min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

kjæresten min og jeg har vært sammen i litt over en måned og jeg vet han har lyst å prøve ting. Han har sakt til vennene mine at han ikke kommer til å gjøre noe jeg ikke vil og det vet jeg. Er allerede ganske mye klåing og det har jeg ingen problem med. Men vet ikke om/hvor mye mer jeg er klar for... er livredd for å skulle bli gravid hvis noe skjer. Har du noen tips til hvordan jeg kan vite om jeg er klar og i såfall si dette til kjæresten min? Kan og nevne at vi er like gamle

Besvart 18.05.2019 10:57
 

Svar
Hei jente 13 år.

Det er både hyggelig og spennende å få seg kjæreste og jeg forstår at dere er nysgjerrige på å utforske deres seksualitet sammen. Samtidig er det bra at dere har tanker om at dere ikke vil presse hverandre til å gjøre ting dere ikke er klar for og jeg forstår at du er livredd for å bli gravid om noe skulle skje.

Samtidig er det viktig å tenke på at selv om en har lyst og kjenner hormonene som bruser, trenger en ikke gjennomføre samleier. Det er lov å kose seg og være kjærester uten at en må ligge sammen. Bruk god tid og sørg for å bli kjent med hverandre, slik at dere vet hvor grensene går og ikke presser hverandre til noe en ikke vet konsekvensene av.  Dette er en av grunnene til at en har en seksuell lavalder på 16 år.

Så før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid, gjerne år.

Den gjennomsnittlige debutalderen for jenter er faktisk over 17 år og for gutter er den neste 18 år. Så dere har mange år på dere til å finne ut av ting.

Husk at sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse. 

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse. Og sørg for å skaffe dere god og sikker prevensjon.

Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få god informasjon i tillegg til hjelp til å skaffe sikker prevensjon.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt

 




Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex