Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke om vi er klare for samleie enda?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 13 år å har en kjærste å vi begge vil ha sex/sammeleie men vi vet ikke om vi er klare ennå jeg har enda ikke fått mensen er det greit å ha sex da eller for jeg vet ikke men vi begge har lyst til det å hann runker å jeg fingrer men vi har lyst å ha sex men siden jeg ikke har fått mensen så vet jeg ikke om jeg er klar for å ha sex derfor spør jeg dere

Besvart 29.05.2019 16:08
 

Svar
Hei jente 13 år
 

De færreste 13 åringer er klar til sex. Mange tenker at de kanskje er det, men når man er 13 år er som som regel verken fysisk eller psyksik moden til å ha sex. 

Det er natutlig å være nyskjerrig på sex, men det betyr ikke at man er klar for å ha det. Det er så mye som skjer med kroppen i denne fasen, og mange hormoner produseres og gir deg mange nye tanker og følelser.

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli. Det er fint at dere begge utforsker eget kjønn og finner ut hva som er godt. Fortsett med det.

Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.

Selv om du ikke har fått mensen, kan du faktisk bli gravid og ha eggløsning som en ikke vet om. Så prevensjon er svært viktig!

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Du er ung og har god tid til å bli mer kjent med deg selv. Ikke stress og tenk at dette er noe en skal få unnagjort. I Norge er faktisk gjennomsnittsalderen nesten 17 år for jenter når de har sex første gang. For gutter er det 18 år. 

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

 Håper at du har fått noen tanker om dette, og at du kan ta en avgjørelse hva du ønsker.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex