Hopp til hovedinnholdet

Meg og en venn har tenkt til å ha sex. Kan jeg ha sex?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Meg og en venn har tenkt til å ha sex. Jeg har lyst, men er redd for at jeg skal angre. Føler meg klar, men det er jo første gangen og den kommer jeg til å huske. Kan jeg ha sex?

Besvart 28.06.2019 08:01
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Som du ser i den vedlagte artikkelen er den seksuelle lavalderen 16 år. Vi har denne loven for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Loven beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk/kroppslig og psykisk/tankemessig.

Vi her på ung.no forholder oss til loven, og jeg kan ikke anbefale deg å ha sex. 

Du skriver at du er redd for at du skal angre. Det er en del som angrer på at de hadde sex når de var så unge. Når en blir eldre forstår en at en ikke var klar for det, hverken kroppslig eller tankemessig. 

Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.

Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå.

Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. 

Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. 

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.

Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.

Det er også sånn at mange jenter blir skuffet over det å ha samleie. De kjenner lite eller ingenting, eller det er vondt. Det er fordi det er få nerver i skjeden og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like samleie etterhvert, og noen liker det med en gang. 

Hvis det er vondt er det som oftest fordi jenta er nervøs, usikker eller stresset. 

I mange forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.

Jeg anbefaler at du venter med å ha sex til du er eldre.

Hvis du er kåt kan du onanere til orgasme. Da går kåtheten over for en stund. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex