Hopp til hovedinnholdet

behov for prevensjon, tør ikke snakke med dem på helsestasjonen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, visste ikke hvor jeg skulle sette denne i emner. Jeg er 16 år og i et fast forhold og vil gjerne ha hjelp med prevensjon osv. Er også redd for om jeg mulig er gravid.(har brukt kondom, men er et par dager sen..) Har fått råd om å gå på helsestasjonen osv men problemet er at der jobber både moren til ei venninne av meg, som også er venninne med mamma, og tanta mi jobber der. Så jeg føler liksom ikke at det er helt trygt å gå dit for sånne ting.. Så vet ikke helt hvor jeg skal få hjelp, vil liksom ikke blande inn foreldrene mine.. Takk for svar:)

Besvart 21.08.2019 22:29
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du tenker at du har behov for prevensjon siden du er i et fast forhold og dere har sex. Kondomer beskytter godt mot graviditet, så om dere har brukt kondom riktig( at den har vært på under hele samleiet og ikke sprukket) kan du føle deg ganske tygg for at du ikke er gravid. Er du i tvil, så ta en gravitest og det er viktig at du gjør FØR du skal starte med pe-piller om det er det du tenker å bruke.

Jeg skjønner at det ikke kjennes helt greit å gå på helsestasjonen siden moren til venninna di jobber der og hun er venninne med moren din. Men helsesykepleier har taushetsplikt og skal ikke si noe til moren din om at du har vært hos henne for å få prevensjon. Du kan også si til henne før du legger fram at du trenger prevensjon at du synes det er litt vanskelig å snakke med henne siden hun er venninne med moren din og at du ikke vil at hun skal fortelle om dette til moren din, for å være helt sikker.

Om det er helsestasjon for ungdom der du bor, kan du også gå dit, eller du kan også bestille en time til legen din for å få prevensjon. Det  skal være trygt for deg å oppsøke helsetjenestene der du bor! Lykke til 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex