Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med forstoppelse og tør ikke gå til legen, har kjæreste/sex.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Har egentlig 2 problemer. Jeg sliter veldig med forstoppelse og vet ikke hvorfor, men så er jeg redd for å gå til legen. Min venninne var hos legen pga magen og da spurte legen om hvordan sexlivet hennes var. Og er redd for at legen skal spørre meg om det samme. Jeg er 14 om en måned og har hatt en kjæreste i nå et år som akuratt har fylt 16. Vet at det er ulovlig å ha sex når man er under 16, men jeg er veldig tidlig utviklet og veldig trygg på kjæresten min. Alle gangene har vært helt frivillig og vi har brukt kondom. Men mamma vet det ikke, hun er fra før av skeptisk til at han er 2 år eldre, men hun har begynt å like han. Mamma kan overreagere veldig og bli veldig sint for hun er mye stresset. Er redd for at om jeg må fortelle henne det så anmelder hun han og at han får straff for det som var helt frivillig. Hjelp, tørr ikke gå til legen med tanke på om mamma vil få vite at jeg har hatt sex (vil ikke lyge til legen) tusen takk på svar på forhånd.

Besvart 27.08.2019 22:12
 

Svar
Hei

Det høres ut som om du har blitt skremt av din venninne i forhold til hva legen kan spørre om. Jeg tror ikke det vil være sannsynlig at legen spør om sex når moren din er der og dere har bestilt time i forhold til forstoppelse. Du kan jo også be om å snakke med legen alene, da du er over 12 år.

Det at dere har hatt sex er frivillig for dere begge, og selv om det er tidlig og du er under 16, er det vært sjelden at noen kan bli straffet for det. Du kan lese mer om seksuell lavalder og loven her.

Jeg tenker at dersom du sliter med forstoppelse, kan du forsøke disse rådene:

- Spis regelmessig, 4-5 måltider om dagen, helst til stort sett samme tid.

- Drikk mye vann, helst 1,5-2 liter om dagen.

- Ta gjerne en ss linfrø om morgenen sammen med Biola.

- Vær i daglig aktivitet, enten trening eller mosjon, gåturer, sykkel , svømming eller liknenede.

- Pass på å få nok søvn. Søvn er viktig for å få gode rutiner også i forhold til fordøyelse.

Stress påvirker også magen hos noen . Du kan gjerne ta kontakt med helsesykepleier på skolen hvis du vil ha en å snakke med som har taushetsplikt og som kan gi deg råd også ifht sex og prevensjon.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex