Hopp til hovedinnholdet

Straffbart å ha sex med en 14 år gammel jente i land hvor det er lov?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og en kompis har hatt en liten diskusjon angående seksuell lavalder. I Albania så er seksuell 14 og da mente han at vi hadde hatt lov til å ha sex med en 14 år gammel albaner mens jeg mente at vi kunne blitt straffet når vi kom tilbake til norge. Vi prøvde å søke litt på nett men ble ikke noe klokere der! Takk for svar

Besvart 27.08.2019 10:42
 

Svar
Hei

Straffeloven § 5 inneholder regler om når den norske straffeloven kommer til anvendelse på handlinger i utlandet. Her er det ramset opp en rekke lovbrudd som er omfattet av den norske straffeloven dersom de er begått av en norsk statsborger eller en person bosatt i Norge. Sex med personer mellom 14 og 16 år er et av de lovbruddene som er ramset opp (straffeloven § 303). (Sex med personer under 14 år er selvfølgelig også ramset opp, men dette er egen bestemmelse, § 299, da det regnes som voldtekt uavhengig av om samtykke er gitt).

Du kan derfor straffeforfølges i Norge for å ha sex med en person under 16 år i utlandet, selv om det er lovlig etter det aktuelle landets regler. 

Håper dette var oppklarende:)

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex