Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke ha sex, blir sett på som taper. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, nå i 2019 så har mange under og over 14 hatt frivillig sex, det er et stort press og man blir sett på som taper om man ikke har sex før 1 år på vgs, jeg hater dette presset og fler at jeg på ha sex fordi jeg ikke vil være en taper, jeg går i 9 klasse og har ikke hooka med noen engang, jeg hater dette, og jeg vil bare ha en kj jeg kan stole på, jeg er en av de få jomfrue på trinnet og en taper allerede, har dere tips til hva jeg skal gjøre?

Besvart 25.08.2019 11:45
 

Svar
Hei jente 14 år. 

I noen miljøer, på noen skoler, er det en tendens til at det å ha samleie er noe en må gjøre, for ikke å bli sett på som taper. Men det gjelder ikke alle miljø og ikke alle skoler!

Det er svært viktig at du ikke går på akkord med deg selv og gjør noe du ikke er klar for. 

Det viser seg at de som har mye kunnskap om kropp og seksualitet, venter lengre med å ha seksualitet med en annen, enn de som vet mindre. De som kan mye, har også større evne til å si nei til uønskede seksuelle situasjoner, er mer bevisste på når de vil hva, buker oftere kondom første gangs samleie og de vet mer og bestemmer mer over hvem de vil utforske seksualitet sammen med. Når man har kunnskap, kan man også lettere si i fra om noen ikke respekterer kroppen deres. 

Les deg opp på temaet seksualitet. Det står mye på vår side, og også noe naturfag-boken for 9.trinn. Jeg legger også ved noen artikler om seksualitet. 

Det å ha god seksualitet med seg selv er en ressurs, og det legger grunnlaget for god seksualitet med en partner en gang i framtida. 

Kanskje vet ikke jentene som har samleie, at det ikke gir så gode følelser for de fleste jenter? Det er bare 29 % av jentene som har samleie som får orgasme av det. Den letteste måten å få orgasme på er ved stimulering av den ytre delen av klitoris. Hvorfor skal en da ha det? For å glede gutten? Det er en selv som har ansvaret for god seksualitet, enten man er med en partner eller ikke. 

Ikke la andres handlinger og atferd definere deg. Du er ingen taper, men ei klok og smart jente som har tatt et valg som er riktig for deg.  

Hvis noen sier noe eller kommer med kommentarer, skal du rette ryggen, stå med bena litt fra hverandre (da står du i en sterk fysisk posisjon), se personen rett inn i øynene med et fast blikk (du viser deg psykisk sterk), og svare at den ikke har noe med, eller vet noe om ditt seksualliv. Du kan avslutte med at seksualitet er privat og ikke noe andre har noe med. 
 
Du kan også snakke med helsesykepleier om dette. 
 
Vær stolt av den du er og de valgene du tar! 
 
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!
 

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Sexskole

kropp (colourbox.com)

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex